Közel-keleti konfliktus

2024.07.02. 11:00

Ezrek menekülnek otthonukból, a Gázai övezet déli részét bombázták az izraeli erők

Az izraeli–palesztin háború 270. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli hadsereg felszólítására palesztin családok távoznak a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszból 2024. július 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

ENSZ: a lakók mintegy 80 százaléka kényszerült már elhagyni otthonát a Gázai övezetben a harcok kirobbanása óta

A lakók mintegy 80 százaléka kényszerült már elhagyni otthonát a palesztin Gázai övezetben az Izrael és a palesztin Hamász szélsőséges szervezet közti fegyveres konfliktus októberi kirobbanása óta - figyelmeztetett kedden az ENSZ Gázai övezetért felelős humanitárius segélyezési és újjáépítési koordinátora. 

Sigrid Kaag a világszervezet központjában nyilatkozva aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az izraeli hadsereg az övezet újabb településeinek kiürítését célzó parancsot adott ki Hán-Júnisz körzetére vonatkozóan. Hozzátette, hogy

 a 250 ezer embert érintő döntéssel "1,9 millióra emelkedik azok száma, akik hajlékot és biztonságos tartózkodási helyet keresve kényszerültek otthonuk elhagyására" a 2,4 milliós lakosságú Gázában. 

A koordinátor szerint a konfliktus a gázai polgári lakosság számára az eddigi legsúlyosabb humanitárius válságon kívül "mély szenvedéssel járó nyomort hozott, amely kettétörte az életüket". 

Kaag ezért 

az övezetbe bejuttatott segélyek növelésére és új humanitárius folyosók megnyitására szólította fel a nemzetközi közösséget

 elsősorban az övezet déli részén.

Beismerő vallomást tett az a férfi, aki Molotov-koktélt hajított Izrael hágai nagykövetségére

A holland bíróságon beismerő vallomást tett az a 25 éves, szíriai származású amszterdami férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy március 21-én egy benzinnel töltött égő palackot dobott Izrael hágai nagykövetségére.

A holland sajtóban Osama A.-ként említett férfi a bíróságon azt vallotta: indítéka az volt, hogy üzenni kívánt Izraelnek, hogy fejezze be a palesztinok lakta Gázai övezetben folyó hadműveleteit.

„Láttam már éhen haló gyermekeket, és üzenni kívántam Izraelnek, hogy a háború rossz” – mondta a férfi a bírósági meghallgatáson.

Azt is bevallotta, hogy már március elején végre készült hajtani a bűncselekményt, de először nem volt bátorsága megtenni. Március 21-en azonban tett egy második kísérletet, akkor dobta az égő Molotov-koktélt a nagykövetség épületének homlokzatára.

Személyi sérülés az incidensben nem történt, a palack a sövénybe esett, az épületben kisebb kár keletkezett. A biztonsági kamerák rögzítették az esetet, és a felvételeket a bíróságon is bemutatták. A gyanúsított is jól látható a felvételeken abban a pillanatban, amikor a Molotov-koktélt eldobta.

Osama A. azt vallotta, hogy szándékosan a homlokzatot célozta meg és nem a bejáratot. „Nem állt szándékomban senkit sem bántani. Ez egy tiltakozó akció volt a részemről” – jelentette ki, hozzátéve, hogy azóta megbánta tettét.

A holland ügyészség 2,5 év börtönbüntetés kiszabását javasolta a gyanúsítottra, amely a próbaidőre szóló feltételek teljesítése esetén tíz hónapra felfüggeszthető. „Súlyosbító körülmény az a tény, hogy az akció az izraeli nagykövetséget vette célba” – jelentette ki az ügyben eljáró ügyész.

Tovább folynak a harcok a Gázai övezetben

Tovább folynak a harcok a Gázai övezet északi, középső és déli részén – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője kedden

Az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város körzetében járművükön feléjük haladó palesztin fegyveresekkel végeztek az izraeli erők. A légierő vadászgépeit is bevetették a térségben a terrorista infrastruktúra megsemmisítésére.

A vadászgépek hétfő este csapást mértek a Hán-Júniszban felállított rakétakilövőkre, ahonnan hétfőn az iszlamista fegyveresek hónapok óta a legnagyobb rakétatámadást indították az övezettel szomszédos izraeli települések ellen mintegy húsz rakétával. Az izraeli válaszcsapás előtt az IDF a térség evakuálására szólította fel a civileket.

Az övezet északi részén, Sedzsajában is tovább harcolnak az izraeli csapatok. Együttműködésben a légierővel a Hamász infrastruktúráját és terroristákat számoltak fel, és megtámadtak egy épületet, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki az izraeli katonákra. Közben az övezet közepén is megöltek számos fegyverest.

A Hamász elleni háború kétszázhetvenedik napján két újabb, egy 25 és egy 30 éves tartalékos katona esett el a Gázai övezet középső részén. Hétfőn egy 22 éves katona halálát jelentették be, akit Ciszjordániában, Túl-Karm mellett egy menekülttáborban folytatott razzián pokolgép ölt meg. A háború kezdete óta 674 izraeli katona vesztette életét, közülük 320-an a gázai szárazföldi hadműveletek megindítása óta.

Hétfő este ezrek vettek részt Tel-Avivban az „Itt az idő” címmel megrendezett békenaggyűlésen, amely a háború befejezésére, az elraboltak szabadon engedésére és békekötésre szólított fel. A békét szorgalmazó szervezetek vezette rendezvényen közéleti és kulturális személyiségek, valamint olyan gyászoló családok vettek részt, akik az október 7-i terrortámadásban vesztették el hozzátartozóikat.

Izraeli harcjárművek sorakoznak a Gázai övezet és Izrael déli részénekhatárán 2024. július 2-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás:  MTI/EPA

„Mindegyik fél azt gondolja, hogy csak az övé a tér. A másik népnek nincs joga itt létezni” – mondta beszédében Juvál Noa Harari professzor.

A helyzet egyre rosszabb, de soha nem késő kijavítani. A háború nem a természet törvénye, hanem emberi döntés. Választhatsz mást, és elkezdhetsz békét kötni. Minden háború a szakadékba vezetett minket. Itt az ideje, hogy még egy esélyt adjunk a békének

– tette hozzá a világhírű izraeli történész.

Az izraeli erők a Gázai övezet déli részét bombázták, ezrek menekülnek otthonukból

Nyolc palesztin meghalt és több tucatnyi megsebesült, amikor az izraeli erők a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz és Rafah több területét bombázták – közölték egészségügyi tisztviselők kedden, miközben emberek ezrei menekültek el otthonukból a támadás elől.

Az izraeli hadsereg hétfőn felszólította a keleti Hán-Júnisz több településének lakóit, hogy ürítsék ki otthonaikat, mielőtt a harckocsik ismét bevonultak a területre.

Több ezren kénytelenek voltak az éjszaka sötétjében elhagyni otthonaikat, miközben izraeli harckocsik és repülőgépek bombázták Karara, Abaszan és más, az evakuálási parancsban megnevezett területeket – közölték a lakosok és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet médiája.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy erői csapást mértek Hán-Júnisz olyan területeire, ahonnan hétfőn mintegy húsz rakétát indítottak. A célpontok között fegyverraktárak és műveleti központok voltak – tették hozzá. A csapások előtt intézkedéseket hoztak annak biztosítására, hogy a civilek ne sérüljenek meg, lehetővé téve számukra a területről való kimenekítést – közölték a kiürítési parancsra hivatkozva. A hadsereg egyben azzal vádolta a meg a Hamászt, hogy pajzsként használja a polgári infrastruktúrát és a lakosokat. Az iszlamista szervezet ezt tagadja.

A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád jelentkezett a rakétatámadás elkövetőjeként, amely szerinte válasz volt a palesztinok elleni izraeli hadműveletre.

Izrael az után indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász harcosai október 7-én betörtek Dél-Izraelbe, megöltek 1200 embert, és mintegy 250 túszt, köztük civileket és katonákat hurcoltak el, akiknek többsége a mai napig nem szabadult ki.

Az Izrael által megtorlásul indított offenzíva a gázai egészségügyi minisztérium szerint csaknem 38 ezer ember halálát okozta, és romokban hagyta a sűrűn beépített tengerparti területet.

A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget harcosok és polgári áldozatok között, de a tisztviselők szerint a halottak többsége civil és rengeteg köztük a gyerek. Izrael szerint 317 katonáját ölték meg Gázában, és a palesztin halottak legalább egyharmada harcos.

Ez történt hétfőn:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában