Századvég

2 órája

Stabilan vezeti a Fidesz–KDNP a pártok rangsorát

A Századvég legfrissebb pártpreferencia-kutatása alapján megállapítható, hogy a Fidesz–KDNP továbbra is stabilan vezeti a pártok rangsorát.

MW

A képviselők szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. szeptember 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Századvég legújabb kutatása szerint

a politikai szempontból aktív (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő) magyar lakosság körében jelenleg 40 százalékon állnak a kormánypártok.

Második helyen – kilenc százalékos hátrányban – 31 százalékkal a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza) áll, harmadik helyen pedig a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), egyaránt 6-6 százalékkal.

A baloldali pártok jelenleg az 5 százalékos bejutási küszöb alatt tartózkodnak.

A politikailag aktív népességen belül 8 százalék azoknak a hányada, akik nem tudják, hogy kire szavaznának egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson, vagy nem válaszoltak a kérdésre. Ha csak az aktív pártválasztók preferenciáit tekintjük, a Fidesz–KDNP a voksok 43, a TISZA 32, a Mi Hazánk Mozgalom és az MKKP 7-7 százalékát kapná most vasárnap, a baloldali összefogás pártjai pedig – 5 százalék alatti eredményükkel – nem jutnának be az Országgyűlésbe.

 

A Századvég közleményéből kiderült az is, hogy a felmérést októberben készítették ezer felnőtt megkérdezésével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában