Utazó

2013.08.20. 10:33

A finom dödöllétől Fiuméig

A nyár felén már túl vagyunk, lassan belefordulunk a fesztiválszezonba, de a meleg elől továbbra is menedéket nyújthat egy jó kiállítás. Ha pedig leszáll az este és kicsit lehűl az idő, nincs is jobb a sétánál.

Horváth-Balogh Attila

Mindebbe belekóstolhat, aki a következő napokban, hetekben ellátogat Nagykanizsára. A dél-zalai város talán legjelentősebb fesztiváleseménye a Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál, melyet idén ünnepelnek tizedszer.

Nagykanizsa árnyas fáival, széles tereivel és csobogó szökőkútjával kellemes hely a forróságban. Fotó: Szakony Attila

A rendezvényre szeptember 6-án és 7-én kerül sor. Az esemény központi szereplője mi más is lehetne, mint a dödölle, ez az ízletes vasi-zalai tájjellegű étel. Alapvetően főtt krumpli és liszt felhasználásával készül, az összegyúrt hozzávalókból evőkanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, és hagymás olajjal meglocsoljuk. A tetejére kerülhet tejföl is, de vadpörkölttel az igazi. Nos, ebből az ínycsiklandó étekből nem szenved hiányt senki, hiszen hagyományosan bőséges mennyiségben készül belőle a fesztivál ideje alatt. A betevőért felelős Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület elnökétől, Prikryl Józseftől azt is tudjuk, hogy a 2002-es rekord (akkor 2331 adag dödölle készült a város főterén) után most újabb csúcsra készülnek. Szeretnék beállítani a kétszer 26 órás folyamatos dödöllepirítás rekordját. Azoknak pedig, akik a kiváló ételeket tánccal mozognák le, számos, a Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület által szervezett zenei program áll rendelkezésére. Így koncertet ad többek közt a Beatrice, a Back II Black, Ferenczy György és a Rackajam, valamint élőben lép fel a Belmondo zenekar.

Aki hűvösebb helyre húzódna el a világ zajától, annak a Thury György Közérdekű Muzeális Gyűjteményt tudjuk ajánlani. Annak is két kiállítását: a Nagykanizsától a Donig, illetve a Tengerre, magyar! Fiume emlékezete címűt.

Előbbi korabeli fotográfiákon mutatja be azt a heroikus küzdelmet, amit eleink - köztük a többségében zalai bakákkal feltöltött 9. hadosztály katonái - a Donnál folytattak az ellennel szemben. A nagyszámú áldozat, illetve a kevés túlélő hozzátartozói által rendelkezésre bocsátott fényképek kinagyított reprodukciói hátborzongató közelségbe hozzák a második világégés szenvedéseit.

Utóbbi, a Tengerre, magyar! pedig az egykoron az Osztrák Magyar Monarchia legfontosabb kikötővárosa, Fiume emlékét idézi meg. Skultéty Csaba, a Szabad Európa Rádió nyugalmazott külpolitikai szerkesztője családi kötődés alapján szerelmesedett bele Fiumébe (a mai Rijekába): szülei velencei nászútjukra igyekezve itt pillantották meg először a tengert, az égszínkék Adriát. Otthon aztán újra, meg újra visszatérő beszédtéma volt a város Skultéty Csaba pedig (immáron felnőttként) elkezdte gyűjteni a kapcsolódó relikviákat. Korabeli újságot, reklámplakátot, nyugtát, középiskolai bizonyítványt, kávézsákot, mindent, ami a fiumei magyar múltra emlékeztet. Arra a múltra, aminek része volt Nagykanizsa, az akkor még nagy számú zsidó lakója által felvirágoztatott kereskedőváros is.

A Grünhut és Tsa. gabonakereskedelmi cégnek például saját áruszállító gőzhajója állomásozott Fiumében, a kanizsai sörgyár pedig 40 (!) kocsmát működtetett a tengerparton. Volt hát miből meríteni Csaba bátyánknak, aki értékes gyűjteményét teljes egészében a magyar államnak ajándékozta. Ez a kiállítás érkezett most el Nagykanizsára, s várhatóan az év végéig itt is marad.

Míg megtekintjük a két tárlatot, be is alkonyul. Ideje a sétának, a város megújult főtere, az Erzsébet tér nappal is gyönyörű, ám sötétedés után egészen más arcát mutatja. Érdemes gyönyörködni mindkettőben és az nem is kerül pénzbe.

További utazási tippek itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!