Zalaegerszeg

2009.10.09. 07:05

Az őszi tüzek ideje jön

Zalaegerszeg - Október 15-ig tilos a kerti hulladék égetése a város területén, de aztán is csak szerdán és szombaton nyílik meg a lehetőség a tulajdonosok előtt, feltéve, hogy az adott nap nem ünnep. Így szól az önkormányzati rendelet.

zaol.hu

A közgyűlés tavaly alkotott új környezetvédelmi rendeletet, megszigorítva a hulladék égetésére vonatkozó szabályokat: csak október 15. és április 15. között szabad égetni szerdán és szombaton, szélcsendes időben. Vannak utcák (például a belvárosban, a Gólyadombon és a Jánkahegyen), ahol egész évben tilos meggyújtani az avart és a nyesedéket. Soha nem szabad égetni egészségügyi és gyermekintézmények, szociális gondozók és nyitott sportlétesítmények százméteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint a garázstelepeken, a magasfeszültségű vezetékek alatti kiskertekben, a véderdőkben és a helyi védelem alatt álló területeken. Azt is megszabták a rendeletben, hogy a gazdák csak a komposztálásra alkalmatlan kerti hulladékot, például a vírussal fertőzött leveleket dobhatják tűzre. Ha az előírásokat mindenki betartaná, elvétve látnánk füstöt - ám a tapasztalat mást mutat.

- Nyáron sok égetéses bejelentést kaptunk - említette Sümeghy Gabriella, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi szakreferense. - Figyelmeztettük a szabálysértőket és kértük, oltsák el a tüzet. Megtették, s általában arra hivatkoztak, hogy nem ismerik az önkormányzat rendeletét.

Bírságot még nem szabott ki az önkormányzat kerti hulladék égetése miatt - közölte dr. Nemes Katalin közigazgatási osztályvezető. Elmondta: a közterület-felügyelőkhöz idén csak egy-két bejelentés érkezett, de mire kiértek a címre, abbamaradt az égetés. Előfordult, hogy a felügyelők zárt kapukat találtak, ilyenkor nem léphetnek be a magánterületre. Nehezíti az intézkedést, hogy a kertekben általában hét végén, a felügyelők szolgálati idején kívül tüzelnek.

Komposztálók raktáron

A kerti hulladék megsemmisítésének környezetbarát módja a komposztálás. Kevesen alkalmazzák: hiába szerzett be az önkormányzat öt éve 3500 speciális edényt pályázati támogatással, még ma is ott áll 2400 darab a Zala-Depo raktárában. pedig már nemcsak a családi házas övezetek lakói és a kiskerttulajdonosok kaphatnak belőle 5040 forintos örökös használati díjért, hanem a zárt udvarral rendelkező társasházak lakóközösségei is. A városházán újragondolják az igénylés feltételeit, hogy jobban fogyjanak az edények.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!