Zalaegerszeg

2014.01.30. 19:25

Emlékfilm készült Kováts Flórián életéről

Zalaegerszeg - A kultúra napszámosa címmel dokumentumfilm készült Kováts Flórián pályájáról. Az 50 perces alkotást csütörtökön mutatták be a városi hangversenyteremben.

Magyar Hajnalka

Kováts Flórián (1948- 2011) a nyolcvanas években Zalaegerszeg kulturális életének meghatározó egyénisége volt, majd a Magyar Millenniumi Kormánybiztos Hivatalának vezetőjeként, a Magyar Művészeti Akadémia alapító főtitkáraként tevékenykedett. A róla készült film megszületését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, amelynek elnöke, Fekete György ugyancsak részt vett a filmbemutatón. A rendezvényen megjelent Kováts Flórián számos egykori kollégája, barátja és tisztelője, akik ugyancsak találkozhattak dokumentumfilm alkotóival.

A forgatókönyvet jegyző Zajti Ferencet régi kapcsolat fűzte Kováts Flóriánhoz, ő vetette fel a tisztelgő film elkészítésének ötletét. A munkálatokban öccse, Zajti Gábor (rendező), valamint fia, Zajti Balázs (operatőr, vágó) szegődött társául. Az 50 perces dokumentumfilmhez a főszereplő részletes önéletrajza szolgált alapul, ezen fonal mentén keresték fel az alkotók az egykori munkatársakat, barátokat. a „kultúra napszámosa" életének fontosabb színtereit. A munkát nagyban segítette fia, Gergő is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!