Állatvilág

2017.01.04. 16:46

A Magyar Madártani Egyesület szavazásán a tengelic nyerte az év madara címet

Keszthely - A piros fejű, részben sárga szárnyú, sokak által kedvelt kicsi színpompás madár, a tengelic lett az idei év madara.

Keszey Ágnes

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület évtizedek óta meghirdeti az év madara versenyt. Az idei címért a szervezet által kijelölt három madár állt sorba. A több mint 12,5 ezer szavazat 43 százalékát kapta a tengelic, melyet az erdei fülesbagoly és a házi veréb követett.

- Ez egy szép színes madár, az egyik legszínesebb pintyfélénk. Piros a feje, sárga-fekete a szárnya, barnás-krémes színű több helyen is. Érdekes kis madár - mutatta be a címgyőztes küllemét Darázsi Zsolt, az MME zalai csoportjának titkára.

Darázsi Zsolt Fotó: ZH-archív

A Magyar Madártani Egyesület minden esztendőben ráirányítja a figyelmet az év madarára, annak élőhelyére és védelmére - nemcsak magával a szavazáson elnyert címmel, hanem különféle programokkal is. Az MME közlése szerint a világban becslések szerint 100-160 millió tengelic él, hazai állománya 622-763 ezer párra tehető és mérsékelt növekedést mutat.

Tengelic a Novohrad-Nógrád Geopark salgótarjáni madárleséből Fotó: MTI/Komka Péter

- Rendkívül kedves kis madár. A ligetes, fás helyeket kedveli, lakott területeken, városokban, falvakban is gyakran előfordul. Több évtizede kalitkamadárként is gyakran tartották stiglic néven, sőt keresztezték is különféle madarakkal. Mióta védett, ez tilos - említette Darázsi Zsolt. A szakember a magevő madár táplálkozási szokásairól szólva elmondta: finom kis csőrével bogáncsok, kórók, pongyolapitypang magvait csipegeti. Ilyenkor télen csapatokban jár az etetőkre az apró magvakért. Fiókáinak rovarokat is ad, s aztán áttérnek a magevésre. Főként lehajló faágakra fészkel, s négy-öt tojása van.

A színpompás tengelic kedveli a fehéret: fehér, puha anyagokkal béleli kis fészkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!