Belföld

2015.09.03. 07:53

Veres András: egyszerre szép és terhes örökséget veszek át

Egyszerre szép és terhes örökséget veszek át - mondta Veres András szombathelyi megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerdán megválasztott elnöke az MTI-nek.

Veres András elmondta, nagy kihívás lesz számára Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek után betöltenie ezt a tisztséget, mert ő igen magasra emelte a konferencia nemzetközi ismertségét. "Igyekszem az egyházmegyéinket úgy segíteni az összefogásban, hogy az MKPK ugyanolyan elismert maradhasson, amilyenné Erdő Péter idejében vált" - mondta.

Hozzátette: Magyarország egyetlen bíborosaként továbbra is egyértelműen Erdő Péter képviseli a legmagasabb rangot a magyar katolikus egyházban. Az elnök feladata az lesz, hogy összefogja az egyházmegyék vezetőit, hogy velük együtt olyan döntéseket hozzon, amelyek az egész országra kiterjedően fontosak lehetnek, és képviselje a püspöki konferenciát a kormány felé, illetve nemzetközi fórumokon. Ugyanakkor minden egyházmegye, tehát minden püspök önálló, nincsenek alá-fölérendeltségi viszonyban egymással - mondta.

A magyar katolikus egyház jelenkori kihívásairól szólva kiemelte, hogy rendkívül fontossá vált a Szent II. János Pál pápa által sokat emlegetet új evangelizáció. A rendszerváltozás után ugyanis a nyugati hedonizmus, a materiális értékszemlélet találkozott a kommunista, ateista diktatúra örökségével, és ez a két áramlat huszonöt év alatt közös "gyümölcsöt" hozott.

A katolikus egyháznak őszintén szembe kell néznie azzal, hogy felnőtt egy, két, ha nem három generáció, amelynek gyermekei, unokái semmit nem tudnak a keresztény világszemléletről. A keresztény hit, a keresztény világszemlélet megismertetését velük szinte a nulláról kell kezdeni - fűzte hozzá.

Veres András kitért arra is, hogy az egyház állandóan változik, akkor is, ha egyesek úgy érzik, hogy gyorsabban vagy többet kellene változnia. De ne felejtsük el - mutatott rá -, hogy maga az evangélium kétezer éve változatlan, az ember az, aki változik, és különböző módon törekszik vagy éppen nem törekszik megvalósítani az evangéliumot. "Nekünk püspököknek, papoknak különös módon is az a feladatunk, hogy minél több embert rávezessünk a krisztusi életre, és ez csak úgy képzelhető el, ha mi magunk is törekszünk élen járni az evangélium megélésében. Ha nem azt mondjuk, hogy menjetek, hanem azt, hogy gyertek utánunk" - fogalmazott.

A legtöbb lehetőség az új evangelizációra a családokkal való foglalkozás, hiszen így több generációt is el lehet érni, ráadásul a gyermekek a szüleik nélkül nem is tudnak elindulni a krisztusi úton, ők mindig a szüleiket utánozzák, tőlük függenek.

A katolikus egyház kommunikációs lehetőségeiről szólva az MKPK új elnöke hangsúlyozta: az egyháznak folyamatosan kommunikálnia kell, és nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy rosszul kommunikáljon. Minden olyan kommunikációs eszközt, amelyet a mai világ használ, az egyháznak is használnia kell, hiszen az evangélium hirdetését - ahogy annak idején Szent II. János Pál pápa mondta -, a háztetőkről is végezni kell. Mindig alkalmas idő van az evangélium hirdetésére, legfeljebb a fogadókészség nem mindig ugyanolyan, ez azonban "minket nem szabad, hogy elkeserítsen". Nem lehet megkülönböztetni jó vagy rossz kommunikációs eszközöket, legfeljebb azt, hogy jól vagy rosszul használják, és "nekünk meg kell tanulnunk jól használni" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!