Csörnyeföld

2015.10.25. 15:05

A történelem kövei - Csörnyeföld 45 lakója veszett oda a harctereken

Csörnyeföld – A település első világháborús áldozatainak emléke előtt rótták le tiszteletüket szombaton a dél-zalai községben. A temetőben 45 síremléket állították, ezzel jelezve, hogy a falu lakói közül hányan vesztek oda a különböző harctereken.

Gyuricza Ferenc

A történelem kövei – ezt a kifejezést használta az újonnan állított síremlékekre Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. Avatóbeszédében a korabeli híradások alapján többek között felidézte: a falubeliek 1938-ban állítottak első ízben a hazáért az életüket áldozó tiszteletére emléket, ám azokat kikezdte az idő vasfoga.

– Ma már alig vannak közöttünk, akik éltek a borzalmak idején, de a traumát nem feledte a nemzet – fogalmazta meg az államtitkár. – Itt van velünk, lüktet zsigereinkben, akárcsak 1848, 1956 vagy a második világháború. Mindez a közös tudatunk része, még akkor is, ha nem éltük át közvetlenül. A nagy háborúban összesen mintegy 15 millió ember vesztette életét, köztük 45 csörnyeföldi honvéd.

A település polgármestere, Simon Zoltán kérdésünkre elmondta: a 45 hősi halált halt honvéd többségének a neve is ismert, mindössze négy olyan személy van, akit legnagyobb igyekezetük ellenére sem tudtak beazonosítani. Ez többek között annak tudható be, hogy az 1938-ban felállított eredeti emlékoszlopok névtáblái a II. világháború utáni időszakban rongálásoknak is áldozatául estek. A polgármester ugyanakkor azt is hozzátette: akadnak olyan kövek is, melyeket ma is rendszeresen látogatnak a hozzátartozók, ezt mécsesek és virágok jelzik.

Az újonnan állított síremlékeket a Start közmunkaprogram keretében készítették el, a szombat délelőtti megemlékezésen pedig Gálhidi Sándor muraszemenyei plébános áldotta meg őket.

A síremlékek avatását követően dr. Pál Attila, a Zala megyei közgyűlés elnöke adta át a település új falugondnoki autóját. A  tízmillió forint értékű, nyolc fő szállítására alkalmas, az előbbinél tágasabb jármű beszerzéséhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázata révén sikerült támogatást elnyerni, a községnek így csak az ÁFÁ-t kellett megfizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!