Gazdaság

2016.09.26. 13:06

Almaszüret: Gyorsan vége lesz, mert a megyében nagy része elfagyott

Zalaegerszeg – Idén megyénkben rövid az almaszüret, aminek az a legfőbb oka, hogy kevés van belőle. Az április fagy nagy terméskiesést okozott Zalában.

Hajdu Péter

Országosan nem ennyire rossz a helyzet, de a tavalyinál az egész országban kisebb a termés. Az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács felmérése szerint a hazai almatermés a tavalyi hosszú aszályos periódus és az idei tavaszi fagyok miatt gyenge közepes: mintegy 500 ezer tonna várható az átlagos 550-600 ezer tonna helyett. Az ipari alma szokásos arányát valamelyest növeli a tavaszi fagy és a jégverések miatt kialakult minőségi károsodás.

Bognár Tibor a megyeszékhely közeli 9,5 hektáros alma és körteültetvényében dolgozik, s érdeklődésünkre elmondta:

Zalában jóformán nem termett alma. Nemrég előfordult, hogy ismerős almatermesztő fordult hozzám, adjak neki el egy-két ládával, mert ami termett, az a saját szükségletére sem elég. Van olyan üzem, ahol felvetődött a kérdés, érdemes-e beküldeni a munkaerőt a gyümölcsösbe. Nálam is az a helyzet, hogy a területem alacsonyabban fekvő részén nincs alma. Oda én se megyek be szedni, van ahol egy-egy soron három darab alma termett. Normális évben ilyenkor tízen, tizenketten szüreteljük az almát, most ketten szedjük. Úgyhogy értékesítési gondunk nincsen, eddig nettó 120-130 forintért is el tudtuk adni az étkezési minőséget. Tavaly bruttó áron volt 100 forint az alma kilója – mondta a termelő.

A nagypáli Alma 2000 Kft.-ben is szedik az almát, noha, mint Farkas Ervin ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, tavasszal a leendő termésüknek 80-85 százaléka elfagyott.

– Ez a fagykár azonban legfeljebb egy-egy termelő cégnek okozhat gondot, az európai piacon nem jelent semmit. Összességében Európában több étkezési alma terem, mint amennyi elfogy, az áru beszerzése csupán logisztikai kérdés – közölte az ügyvezető.

Elmondta, most a termelő szempontjából egyelőre egy kicsit jobb, reálisnak mondható az étkezési alma felvásárlási ára a kereslet hatására, s itt Nyugat-Magyarországon mintegy 20 százalékkal drágább az alma. Mint fogalmazott, ennyinek kellene lenni máskor is, de az említett nemzetközi piaci trendet figyelembe véve arra  nem számíthatnak a termelők, hogy égbe szökik, megduplázódik az alma termelői ára.

Mint tavasszal, a fagykárok idején beszámoltunk róla, a megyében levő – szórványokkal együtt – mintegy 2500 hektár területű alma ültetvények közül összesen 1607 hektárról jeleztek fagykárt a gazdálkodók. Érdeklődésünkre Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási főosztályvezetője elmondta, az arra jogosult termelőknek november 30-ig kell benyújtaniuk elektronikus felületen a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet. Ez utóbbi mértékéhez az idei értékre vonatkozó hozamérték csökkenést kell alapul venni. Ha ez eléri üzemi szinten a 15 százalékot, akkor jogosult a juttatásra, a jóváhagyott összegekhez pedig januárban juthatnak hozzá.

A főosztályvezető hozzátette, a területalapú támogatással érintett terület 50 százalékára érvényes mezőgazdasági biztosítással kell rendelkezni ahhoz, hogy a kárenyhítő juttatás teljes összegét megkapja valaki, ellenkező esetben csak a felét fizetik ki számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!