Gazdaság

2016.04.22. 16:32

Áprilisban őzbakra jönnek az osztrákok

Zalaegerszeg – Február végén befejeződött a 2015-2016-os vadászati szezon, és márciustól már indult a vadgazdálkodók új éve, a 2016-2017-es. Milyen eredményeket hozott a tavalyi, és milyen tervekkel indult az új év?

Hajdu Péter

– Most már több éve megemelt éves lelövési tervet kell teljesíteniük a zalai vadgazdálkodóknak. Vélhetően ennek következtében minden nagyvad faj, tehát a gímszarvas, a vaddisznó és az őz állománylétszáma csökkenő tendenciát mutat. Ez volt a fő célkitűzés, mivel a nagyvad állomány által okozott vadkárok érzékenyen érintik a földhasználókat, mezőgazdasági termelőket – válaszolta érdeklődésünkre Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati főfelügyelője.

Ennek alátámasztásaként közölte az említett vadfajok becsült állományszámának változását. A vadászok a gímszarvasok számát 2015. februárban megközelítőleg 7000-re becsülték, idén februárban már csak 6670 körülire. A vaddisznó állományszáma 5240-ről az idei év elejére 4910 körülire, az őzé pedig 10100-ról 9350-re mérséklődött egy év alatt.

Lázár Attila Fotó: Archív

– Ezek a becslések mutatják, hogy csökkenő pályára lépett az állománylétszám, de valószínűleg ez még nem elég. Ugyanis, ha e csökkenéssel párhuzamosan a vadkárokat nézzük, azok nem követik a több éve folyó fogyást. Adataink szerint 2014-ben 307,6 millió forint volt a kifizetett mezőgazdasági vadkár, a 2015-2016-os évben pedig valamivel több, mint 353 millió forint. Ez az emelkedés nem feltétlenül a nagyobb mértékű károkozásból származott, hanem a terményárak változásával, illetve elsősorban a kukorica vetésterületének alakulásával van összefüggésben – vázolta fel az évente megvizsgált alapvető adatokat a szakember.

Lázár Attila elmondta, mindezeket összevetve kijelenthető, hogy a megyében működő 52 vadgazdálkodó szervezet összesített mérlege pozitívra alakult, az elmúlt évet 68 millió 600 ezer forint eredménnyel zárta. Ez a mérleg 1 milliárd 461 millió forint bevételből és 1 milliárd 393 millió forint kiadásból keletkezett.

– Az idei vadászati év elejének legjelentősebb kínálata az őzbak vadászata. Az őzbak vadászati szezon április 15-tel indult. A vadgazdálkodók igyekeznek kihasználni ezt a két-három hetet, amikor még a növényzet kevésbé nőtt meg, kisebb a lombozata és kevésbé takarja a vadat. Ezért ilyenkor a legeredményesebbek az őzbak vadászatok. Idén őzbakból 1700 példány elejtésére van lehetőség – közölte Lázár Attila.

Hozzátette, sok bérvadász érkezik ezekben a hetekben a szomszédos Ausztriából. Az idei vadászati tervek szerint a megyében gímszarvasból 6000 példányt, őzből 5500-at, vaddisznóból pedig 10000 elejtését tervezték, azaz ennyit kell kilőniük a zalai vadásztársaságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!