Egységes, elrettentő és elterelő - Az új csomagolástól azt remélik, hogy csökkenti a dohánytermékek vonzerejét

2017. augusztus 01., 21:02 szerző: ZH fotós: Pezzetta Umberto forrás: MTI
komment
KÖRKÉP Megjelent az első egységes csomagolású cigaretta a dohányboltokban Magyarországon. A jelenleg elérhető csomagolásfajtákat 2019 májusáig kell kivezetni a forgalomból.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az új márka csomagolásán a 2016. augusztus 20-án hatályba lépett rendelet szerint már nincsenek védjegyek, grafikai szimbólumok és képi megjelenítések. A jelenleg elérhető csomagolásfajtákat minden márka és gyártó esetében fokozatosan vezetik ki 2019 májusáig.

A szabályozás célja, hogy egyre kevesebben kezdjenek dohányozni, valamint a jelenlegi fogyasztókat is arra kívánja rábírni, hogy felhagyjanak e káros szenvedéllyel. Ezen intézkedéscsomaggal Magyarország követi a legújabb trendeket. Ausztráliában, Írországban már csak egységesen dobozolt cigarettával találkozhatnak a vásárlók. Több országban is tovább szigorítják a szabályokat.

Demjén Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Dohányzás Fókuszpont vezetője elmondta: az új márkájú cigaretta az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) adatai szerint a trafikokban júliusban került forgalomba.

Az új minta - egyre több ilyen és ehhez hasonló cigarettásdobozzal találkozhatunk majd Fotó: ÁNTSZ/MTI

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján található tájékoztató szerint a jogszabályváltozás elegendő időt biztosít a régi csomagolású dohánytermékek kivezetésére, a dohányboltok készletéből történő kifuttatására.

A tájékoztató szerint a 2016. április 30. után regisztrált és 2016. augusztus 20. előtt forgalomba hozott új márkák és új alfajták 2018. május 20-át követően már csak egységes csomagolásban jelenhetnek meg. Ezzel szemben a 2016. április 30-át követően regisztrált és 2016. augusztus 19. után forgalomba hozott új márkák és új alfajták csomagolása csak egységes lehet. Valamint 2019. május 20-ig forgalmazhatóak az egységes csomagolás alkalmazása nélkül azon, már forgalomba lévő dohánytermékek, amelyeket 2016. április 30-ig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, vagy az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nél regisztráltak, és amelyek csomagolása kizárólag jogszabályi rendelkezésből eredő változásokat tartalmaz - olvasható az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tájékoztatójában.

Demjén Tibor közölte azt is, hogy a csomagolásról hozott rendelet szerint a csomagoláson nem lehetnek belső és külső díszítőelemek, azok az előírás formai követelményeinek megfelelően kizárólag a márkanevet vagy a vállalat, vállalkozás nevét és a dohánytermék típusának megjelölését tartalmazhatják, az egészségvédő figyelmeztetéseket semmilyen módon nem takarhatják el.

Egyelőre zömében a régi típusú dobozok sorakoznak a dohányboltok polcain. Ezeket 2019 májusáig kell kivezetni a forgalomból Illusztráció: Pezzetta Umberto

Az egységes csomagolástól azt remélik, hogy csökkenti a dohánytermékek vonzerejét, megfékezi azt, hogy a dohánytermékek csomagolását reklámok és promóciók formájában is felhasználják, korlátozza a csomagolás és címkézés megtévesztéseit, növeli az egészségvédő figyelmeztetések hatékonyságát.

Az egységes csomagolást először a világon Ausztráliában vezették be 2012 decemberében, az Európai Unió területén Írországban 2017. május 20-tól csak egységes csomagolásban forgalmazhatóak a dohánytermékek, az Egyesült Királyság és Franciaország szintén bevezette ezt az intézkedést.

ZH

2017. augusztus 01., 21:02 szerző: ZH fotós: Pezzetta Umberto forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...