Gyenesdiás

2016.05.17. 13:05

Megújítják a gyenesdiási János-forrást

Gyenesdiás - Megkezdődött a másfél évtizede felújított János-forrás rendbetétele: szükségessé vált a növényzet alakítása, s eljárt az idő emlékfák, emléktáblák felett.

Keszey Ágnes

Az éltető víz és környezete közösségi hely is. 1828 óta itt áll  Nepomuki Szent János szobra, s a víz  oroszlános, majolikás vízköpőből csorog.  Ám   elérkezett az idő a forrás és környezete átalakítására.

Múlt héten kezdődött meg a János-forrás és környéke rendbetétele: munkában Gálné Németh Ildikó, a Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke, Vértesaljai László, Sörös József és Gál Lajos polgármester. A településen átvezető főútvonal melletti vízlelőhely tisztítása a következő hétvégéken is folytatódik, s segítőket is várnak (Fotó: Keszey Ágnes)

- A forrás és elfolyója, a lépcső és terület tisztítása,  gyomlálás, növényültetés, a  fák rendbetétele történik meg  - sorolta a munkákat Gálné Németh Ildikó, az egyesület elnöke.  Elmondta azt is, hogy a tiszta víz kedvelt a helyiek körében, bár hivatalosan nem iható. Az 1900-as évek elejétől ismert a percenként 20 ezer liter vízhozamú forrást.

- Az 1930-as évektől néhány évtizedig a gyenesiek, diásiak, vonyarciak is ide jártak friss vízért.  Az állami foglalások idején eltűnt. 2000-ben fedeztük fel és tettük rendbe  az addigra eltemetett forrást, s alakítottuk ki környezetét - idézte fel Gál Lajos polgármester. E hétvégén  folytatják terület és az információs tábla megújítását, s  emlékfát is ültetnek.  A munkálatokhoz  segítő kezeket is vár az önkormányzat és az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!