Ez történt

2024.04.22. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Látványos, magasból mentési bemutató a Zala Különleges Mentők húszéves jubileumán

Fotó: Arany Gábor

A Zala Különleges Mentők húszéves jubileuma

Látványos, magasból mentési bemutatóval kezdődött a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület jubileumi rendezvénye Zalaegerszegen, a járműipari tesztpálya épületénél. Az alpinista technikával a tetőről lehozott sérült természetesen az egyesület egyik tagja volt. A bemutató mellett a résztvevők megtekinthették a Zala Különleges Mentők és Önkéntes Tűzoltó Egyesület technikai eszközeit, felszereléseit és megismerhették az elmúlt két évtized történetét is. Az alapítás ötlete 2003 nyarán fogalmazódott meg, így jött létre tűzoltók, mentősök, orvosok és “civilek” összefogásával a szervezet. Eltűnt személyek keresése, kutatása katasztrófa sújtotta területen egy héten át napi 24 órában, ezt a képességet rövid időn belül megszerezték, és a húsz év alatt számos alkalommal bizonyították is ebbéli rátermettségüket. Megalakulásuk után nem sokkal, már 2005-ben megszerezték az ENSZ Insrag minősítést, ami igazolta, hogy közepes városi kutató- és mentőcsapatként a világ bármely pontján bevethetők. Az egyesület meghatározó szerepet visz az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által létrehozott HUSZÁR Önálló Rendeltetésű Önkéntes Mentőszervezetben. Legutóbb Líbiában jártak, ahol vihar miatt két gát szakadt át, és a kiömlő 24 millió köbméter víz három méter magas szökőárként tarolta le a százezer lakosú Derna város nagy részét.

 

Beruházás-sorozat Zalaegerszegen, a Platán sor, a Jókai és az Arany János utca közötti területen

A Jókai Mór utca és a Platán sor közötti szervizutat újraaszfaltozták, a Jókai utca és az Arany János utcai tömbbelsőben pedig parkolókat építettek. Zalaegerszeg belvárosának ezt a területét érintő beruházás-sorozatban a szennyvízcsatorna rekonstrukciója és a járdák felújítása is megtörtént, hangzott el a sajtóbejáráson. A közműberuházást a KEHOP-projekt keretében valósította meg a város, az utak, járdák helyreállítását, valamint a parkolók létesítését pedig a Kovács Károly városépítő programból. Bali Zoltán alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője jelentősnek nevezte a Platán sor 1-3-5. társasházak észak-keleti oldalán húzódó szervizút felújítását, amely fontos feltáró út, illetve közlekedési útvonal. Az itt élők számára ugyanígy lényeges volt az elöregedett, 50-60 éves szennyvízvezetékek cseréje, az utak, járdák, parkolók felújítása, valamint új várakozóhelyek létesítése.

 

Gép- és készülékszerkesztői szakon végzett osztály tagjai találkoztak Nagykanizsán

Nagykanizsán, az egykori Cserháti Sándor Mezőgazdasági és Gépészeti Szakközépiskolában 1988-ban érettségizett gép- és készülékszerkesztői szakon végzett osztály tagjai rendezték meg a "35+1 év" elnevezésű osztálytalálkozójukat. Az egykori diákok az egyik belvárosi étteremben találkoztak. A beszámolójukból kiderült: ők voltak az iskola életében a második ilyen osztály. A közösségükbe 25 fő járt, ebből hat lány, vagyis igazán fiús szakma volt. Osztályfőnökük dr. Éberling Dezsőné volt, akinek az orosz nyelvtudásukat és Pillér Dezső tanárnak a német nyelv oktatását köszönhették. A tanári karból nagy szerepet játszott még az életükben György Gyula tanár, aki mechanikát és ábrázoló geometriát tanított. A mostani találkozón az osztályfőnökük társaságában 16 fő emlékezhetett a régmúltra.

 

Újraindul a szülészeti ellátás Keszthelyen

Újraindul május 6-ától Keszthelyen a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás. Ezt az intézmény közölte a honlapján. A Keszthelyi Kórház korábban arról adott ki közleményt, hogy április 19-étől átmenetileg a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás szüneteltetésére kényszerül. A járóbeteg-ellátást és az egynapos beavatkozásokat változatlanul biztosítják, míg a fekvőbetegek ellátására megállapodást kötöttek a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházzal, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházzal, az Ajkai Magyar Imre Kórházzal és a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházzal. Az orvoshiány miatt kialakult helyzet, az ellátás szüneteltetése felháborodást keltett a városban, egy demonstrációt is elkezdtek szervezni, a döntéshozók pedig megkezdték a tárgyalásokat az ellátás biztosítása érdekében. Manninger Jenő polgármester közölte: Keszthely akár önkormányzati bérlakásokkal is segítené a város kórházában munkát vállaló szülész-nőgyógyászokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában