Hírek

2016.01.21. 15:18

Elrepült a penge darabja, életveszélyes sérülést okozott

Lenti – A rotációs fűkasza eltörött, kirepülő darabja utcán beszélgető gyalogost talált fejen és súlyosan megsebesítette. A történtek miatt a gép kezelőjét a bíróság próbára bocsátotta, a munkavédelmi feladatokért felelős személyt felmentette.

Arany Gábor

A jogerős bírói ítélettel a napokban lezárt büntetőügy kiindulópontját jelentő és majdnem tragédiába torkolló baleset 2014. április 22-én Rédicsen történt. Az önkormányzat alkalmazásában álló H. Ferenc a polgármester utasítására folytatta az előző napon elkezdett fűkaszálást a községben. Dél elmúlt, fél egy felé járt, a férfi az MTZ Belarusz traktorral és a hozzákapcsolt rotációs fűkaszával a Kossuth utcában haladt, amikor bekövetkezett a baleset. A forgó kasza hozzáért az úttest aszfaltjához, emiatt a burkolatból, valamint a fűkasza pengéiből darabok szakadtak ki és elrepültek Az egyik fémdarab a géptől 16 méterre a buszmegállóban álló és barátaival beszélgető gyalogost találta fejen, nyílt koponyatörést, közvetetten életveszélyes sérülést okozva neki.

Az ügyészség a nyomozás adatai alapján úgy találta, hogy nemcsak a gép kezelője, hanem az önkormányzatnál munkavédelmi feladatokat ellátó személy is mulasztott. A vádirat hiányosnak értékelte ugyanis a gépi fűkaszálás kockázatértékelését, a kiadott munkavédelmi információkat.

A rotációs fűkasza használata veszélyekkel jár, a gép például lakott területen belül nem is használható, mert nem garantálható a 25 méteres biztonsági távolság. Erről azonban a géppel dolgozó H. Ferenc is tudott, mert a munkavédelmi oktatáson felhívták rá a figyelmét, és a gép védőburkolatán is szerepelt ez az intelem.

A Lenti Járásbíróságon a napokban született jogerős ítélet. E szerint a gépet kezelő H. Ferencet foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt kettő év próbára bocsátották, míg a munkavédelmi feladatok felelősét, Kulcsár Bélát bűncselekmény hiányában felmentették a vád alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!