Hírek

2017.02.16. 18:35

Ismét nőtt a vendégéjszakák száma

Hévíz - Félszáz országból közel 230 ezer vendég több mint 1 millió 76 ezer éjszakát töltött el 2016-ban Hévízen.

Varga Lívia

A tavalyi turisztikai eredményekről csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be Papp Gábor polgármester és Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatója. Elhangzott: 2016-ban összesen 1.076.754 vendégéjszakát regisztráltak a befizetett idegenforgalmi adó (ifa) alapján a fürdővárosban. Ez 45.056 éjszakával (4,3 százalékkal) több a 2015-ben mértnél. A KSH statisztikája alapján (ez a magánszálláshelyek forgalmát nem tartalmazza) 1.056.072 éjszakát töltöttek a vendégek kereskedelmi szálláshelyeken, azaz hotelekben, panziókban és kempingekben, ami az előző évihez képest 14,3 százalékos növekedést jelent. Az önkormányzati adóbevallások szerint a magánszálláshelyeken 121.661 éjszakát töltöttek el a vendégek.

Papp Gábor felidézte: a magánszálláshelyek forgalma 2015-ben 29 százalékkal nőtt, és a trend folytatódott 2016-ban is, amikor az előző évhez képest 22 százalékos volt az emelkedés. Hozzátette: 2011-ben a bevallott vendégéjszakákból 98 százalék keletkezett a kereskedelmi és 2 a magánszálláshelyeken. Ez az arány mára 90 és 10. Mindez részben az önkormányzat jó adópolitikájának, illetve a magánszálláshelyek számára kidolgozott, mára országos példává vált minőségfejlesztési pályázatnak köszönhető, amire e hónap végéig várják a beadványokat. 2016-ban összesen 95 magánházban valósultak meg fejlesztések, amelyeket a nyáron már élvezhettek is a vendégek, hangsúlyozta.

- Az orosz forgalom 2015-ben tapasztalható csökkenésére gyorsan reagált a város és az itt működő szolgáltatók, így a kieső vendégkört más piacokról pótoltuk. Többek között ennek eredménye a tavalyi növekedés, ami a 2014-es adatokat is felülmúlja - mondta a polgármester.

Horváth Orsolya kiemelte: a vendégéjszakák 39,8 százalékát a magyarok, 60,2 százalékát a külföldiek töltötték el a városban. Mint fogalmazott, legnagyobb, 18,6 százalékos növekedés a belföldi piacon volt. Rekordszámú, 122.575 magyar vendég érkezett, 420.331 éjszakát töltve el Hévízen.

A top 5 külföldi küldőország rangsora a következő volt tavaly: Németország, Oroszország, Ausztria, Csehország, Szlovákia. Legmarkánsabb növekedés az osztrák éjszakákban volt, de emelkedett a német, svájci, cseh, szlovák vendégek által eltöltött éjszakák száma is, és ismét növekedési pályára álltak a keleti piacok, így Oroszország és Ukrajna. A leghosszabban a németek (9,74 éj) s az oroszok (9,76 éj) maradnak, ők a Hévízi Tradicionális Kúra miatt töltenek el hosszabb időt a városban.

- Az elért eredmények mutatják, hogy a minőségi szolgáltatásokra stabil és fizetőképes a kereslet, s hogy a városfejlesztési elképzelései illeszkednek a fogyasztói igényekhez - szögezte le Horváth Orsolya, jelezve: a vendégek a friss elemzések szerint már nem minőség kategóriákat keresnek, hanem szolgáltatáscsomagokat, élményeket. E trendet kihasználva pedig a magánszálláshelyek is sikeresen tudnak piacra lépni és versenybe szállni a vendégek kegyeiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!