Hírek

2016.09.07. 13:05

Konoksága erénnyé vált - Koppány lett a hazai súlyhúzó versenyek új sztárja

Nagyrécse – Koppányt, a három éves, fekete, kan jagd terriert élete második súlyhúzó versenyén a „Sínek királyának” kiáltották ki. A kutya amúgy ugyanolyan energikus, megalkuvást nem ismerő, mint a gazdája.

Pásztor András

Csöndör Gábor több mint 20 éve foglalkozik munkakutyákkal, azon belül is a jagd terrier fajtával. Ezeket a kutyákat kifejezetten vadászatra tenyésztik, ez a szenvedély – mondhatni – az ösztöneikben van.

– A jagd terrier valóban remek vadászkutya, de az tévhit, hogy csak erre lenne alkalmas, remekül tartható otthoni körülmények közt, akár gyermekes családokban is, de kiváló házőrző is – bocsájtotta előre Csöndör Gábor, aki szerint kutyája egyéb sportokban is jeleskedik. – Koppány saját tenyésztésű eb és az ismerőseim szerint makacs, konok természete az enyémhez hasonló.

Gábor és Koppány a közösen szerzett kupákkal és oklevelekkel

Koppányt éppen az előbbiekben is említett természete miatt, kezdte el nagyon hamar képezni gazdája, a fiatalember ugyanis észrevette, hogy a kutyában az átlagosnál is nagyobb a küzdőszellem és az elszántság. Az eb korábban számos alkalommal vett részt vadászatokon is, ahol jeleskedett a vaddisznók hajtásában, vagy éppen a rókák kiszimatolásában.

– Két évvel ezelőtt egy kanizsai kutyabemutatón láttam először súlyhúzást, s mivel ismerem Koppányt, rögtön meg is fogant bennem a gondolat, hogy érdemes lenne kipróbálni – emlékezett vissza a kezdetekre Csöndör Gábor, aki az interneten még inkább beleásta magát a témába. – Az első versenyünkre a nyár elején, Pusztaszabolcson (Fejér megye) került sor, mely rendezvény a Dog Olimpia egyik állomása volt. Koppány a saját kategóriájában első helyezést ért el, a kutya 500 kilogrammot húzott el.

Mint azt Gábor elmondta: a versenyt megelőző két hétben komoly edzéseket tartott Koppánynak. Az eb egy téglákkal megpakolt gumiabroncsot húzott fel, s alá. A „tréner” az étkezésre is nagy gondot fordított, Koppány ugyanis komoly fehérje mennyiséget fogyasztott el a megmérettetést megelőző hetekben.

– A súlyhúzásnak speciális szabályai vannak – mesélte Gábor. – A kutya a feladat végrehajtása során egy hámot visel, amit egy síneken guruló csilléhez erősítenek, amin a súlyok is találhatók. A kutyának egy perce van arra, hogy legalább öt métert húzza a súlyt.

Koppány a három éves jagd terrier mostanában edzés gyanánt a család terepjáróját cibálja

Mint azt Gábor elmondta: az ilyen versenyeket elsősorban bull típusú terrierek számára találták ki, Koppány éppen ezért hatalmas elismerésben részesült mind a versenytársak, mind pedig a szervezők részéről, hiszen a 12.3 kilogrammos eb a saját súlyának több mint negyvenszeresét mozdította meg.

– Pár hete Bodajkon (Fejér megye) vettünk részt egy hasonló versenyen, ahol Koppány igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a saját kategóriáját – kissúlyú kutyák – ugyanis toronymagasan nyerte, ráadásul a „Sínek királya” díjat is megkapta, miután 900 kilogrammot – azaz saját súlyának hetvenötszörösét – húzott el – mesélte Gábor, aki roppant büszke saját „tanítványára”. – Azóta – ha lehet így mondani – még komolyabban vesszük az edzéseket, Koppány egy 950 kilogrammos terepjárón gyakorol, azt huzigálja nap, mint nap az udvaron. Amúgy soha nem kényszerítenék olyat a kutyámra, amihez nincs kedve, szerencsére az edzéseket és a versenyeket is nagyon élvezi.

Koppány egyébként most van a legjobb korban, gazdája szerint a jelenlegi eredményeinél is több van benne, ezért a jövőben sem hagynak fel a súlyhúzással, sőt olyan rekordok felállítását célozta meg a páros, amelyek – reményeik szerint – hosszú évekig megdönthetetlenek maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!