Hírek

2014.11.19. 16:08

Körforgalom vagy nagyobb figyelem?

Keszthely - Múlt héten két nap alatt három baleset is történt a 71. számú főút – Rezi út kereszteződésében. Az útszakasz tavaly nyári átadása óta gyakoriak a balesetek. A rendszeresen arra közlekedők körforgalmat szeretnének a kereszteződésbe.

Keszey Ágnes

Összeütközött, árokba borult autók, a tűzoltók ártalmatlanították a járművet, könnyű sérülést szenvedett, kórházba szállították a mentők – gyakoriak ezek a híradások a Keszthely közelében lévő 71. főút – Rezi út kereszteződése kapcsán. Múlt hét elején is beszámoltunk több balesetről. A térségben lakók és oldalunkon a hírhez hozzászólók többsége is körforgalom megépítését szorgalmazza, többen pedig feltették a kérdést: a sofőrök nem veszik észre a stop és az ütközésveszély táblákat?

Az arra közlekedők közül többen itt, a zaol.hu-n le is írták tapasztalataikat.

„Mindig ezt írják, hogy a Stop tábla nem ismerete a balesetek okozója. Én nap mint nap arra megyek munkába. Este meg hajnalban nem gond, de napközben mindkét irányból jönnek 90-nel, még a kamionok is, meg szemből is, és ha te balra akarsz menni, na az halál. Mögötted meg áll a kocsisor, hogy menjél már. Sokszor mennek ki az előttem állók is kényszerítővel, mert máskülönben estig ott állnak, mire mindkét irányból "jó" lesz."

Egy másik sofőr szerint: „ Mindkét irányból repesztenek ezerrel, sebességkorlátozó tábla ide vagy oda, plusz van a főútnak két besorolósávja, amiben ha megy egy autó, eltakarja a mögötte nagy sebességgel érkezőt, aki meg rá akar erre az útra fordulni, mindkét irányból az említett stop táblát tartó oszlop takarja ki a forgalmat. Ja és napközben vagy 5 kocsi áll egymás mögött és tolnak fel az útra, hogy menjél már át.„

– A csomópont egyértelmű jelzésrendszerrel felszerelt, az óvatos megközelítésre, a kötelező megállásra és az elsőbbségadásra is felhívják a figyelmet – ezt a a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte a csomóponttal kapcsolatos érdeklődésünkre. A cég is ismeri a lakosság körforgalom iránti igényét.

– Az átadást követően több forgalomtechnikai beavatkozást is bevezettek a szakembereink, többek között a főirányban lévő jelzéseket megismételtük, átcsoportosítottuk, illetve sebességkorlátozást vezettünk be. A csomópont emelt baleseti kockázatára egyedi, fluoreszkáló jelzőtáblák is elhelyeztünk. A körforgalmi csomóponttá történő átalakítás előkészítési folyamatban van. Megvalósítását indokoltnak látjuk, de jelenleg pénzügyi forrás nem áll rendelkezésünkre, saját forrásból egyelőre nem tudjuk megvalósítani. Az átépítésen kívül társaságunk elképzelései között további forgalomtechnikai elemek alkalmazása is szerepel. A jelenlegi jelzésrendszert főirányban elhelyezett sárga harántcsíkok festésével, fényvisszavető burkolati jelzőtestek beépítésével és sárga villogó berendezéssel egészítenénk ki – írta válaszában a közútkezelő cég, mely a balesetek okait is elemezte.

– A problémát abban látjuk, hogy a kiterjedt csomópont áttekintése, a forgalom állandó kontrollálása nagyobb figyelmet igényel az itt közlekedőktől. Tapasztalataink szerint a balesetek nagy számát az okozhatja, hogy az alárendelt irányból elsőbbség adásra kötelezett járművezetők nem jól mérik fel a főirányban közlekedők sebességét, valamint a járműmozgásokat és közvetlenül az elindulásuk előtt ismételt körültekintés nélkül behajtanak a kereszteződésbe.

Az érintett útszakaszon a rendőrség szerint a kereszteződés kialakítása és az áthaladó forgalom nagyságát is figyelembe véve azt tanácsolja a közlekedőknek, hogy fokozottan figyeljenek a közlekedési szabályok betartására, a sebességkorlátozó jelzőtáblára, illetve az alárendelt útszakaszon kihelyezett "Állj! Elsőbbségadás kötelező jelzőtáblára.

Riba Krisztián, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezető helyettese kiemelte:

– A balesetek elkerülése, illetve számának visszaszorítása érdekében javasolt a  71-es főúton történő keresztül haladását megelőzően a többszöri figyelmes körültekintés, majd azt követően a folyamatos áthaladás. A 71-es főúton közlekedők a sebességkorlátozás betartása mellett szintén fordítsanak fokozott figyelmet az említett útkereszteződés megközelítése, illetve a továbbhaladás során.

Előzmények:

Újabb baleset Keszthely mellett, két nap alatt ez a harmadik

Egy nap alatt két baleset Keszthely határában


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!