Hírek

2017.06.27. 14:50

Látogatás a vegyészek virágoskertjében

NAGYKANIZSA - Pocsolyában élő kerekesférget is láthattak mikroszkóp alatt az iskolások a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ gyerekegyetemén.

Benedek Bálint

A nyári tábor ötlete a központ zömében családos kollektívájától származik, hisz' miközben a saját csemetéjüknek kerestek elfoglaltságot, kiderült: az izgalmakat kínáló táborok már beteltek.

- Mivel egyébként is tehetséggondozással foglalkozunk, gyakran szakköröket és ismeretterjesztő előadásokat szervezünk, így most általános iskolásoknak mutatjuk be a tantárgyak gyakorlati részét - fogalmazott dr. Galambos Ildikó, a központ kutatásvezetője. - A vízzel kapcsolatos kibővített tudásanyagot színesen, érthetően, látványos kísérletekkel igyekszünk bemutatni a közel negyvenfős társaságnak több helyszínen. Tematikus napokat szerveztünk, melyeken a vízmikrobiológia, a földtan, az ásványtan, a geológia és a technológiai tudás is fogyasztható formában kerül a fiatalok elé.

A központ Vécsey utcai laborjában a kémiáé volt a főszerep, a gyermekek főleg a vizes kísérletekbe kaphattak betekintést, ugyanakkor a látványos lángfestés sem maradhatott ki a programból.

- Sőt elkészítettük az úgynevezett vegyészek virágos kertjét is - vette át a szót Gerencsérné dr. Berta Renáta, a központ tudományos munkatársa. - Ez pedig úgy készült, hogy a kémcsövekbe vízüveget tettünk, ezekbe különféle kristályok és fémsók kerültek, melyek színessé váltak.

Ezzel párhuzamosan mikrobiológiai feladatokat is végeztek, melyhez a gyerekeknek lakókörnyezetük közeléből kellett különféle szabadtéri vízgyűjtőből, tóból vagy épp pocsolyából mintát vinni. A mikroszkóp alatt aztán megláthatták, milyen apró élőlények veszik körül az embereket.

- Hú, nagyon érdekes, ott fickándozott az apró féreg az üveglapon - mondta izgatottan Varga Jázmin és Varga Gergő. - Körülötte rengeteg a piszok, de ez az élőlény eléggé cuki.

Az élmények sora folytatódik, a gyerekek például megvizsgálják a kanizsai Csónakázó-tó iszapjában élő vízi makrogerincteleneket. A programok sorát egy zöld nap zárja, ahol a környezetvédelem lesz a középpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!