Hírek

2015.10.13. 11:24

Rokonnak adta ki magát, milliókat csalt ki idős emberektől

Zalaegerszeg – Minden szavát elhittem, mintha ismerte volna az egész családunkat, ezért adtam oda neki az 500 ezer forintot.

Arany Gábor

A 2013. július 8-án történteket idézte így fel az a 76 éves asszony, akit az egerszegi járásbíróságon hallgattak meg kedden az ügy első tárgyalási napján. Egyike volt annak a tizennégy embernek, akit csalók vertek át.

– Úgy mutatkozott be a fiatalember, hogy ő az unokám vőlegénye. A sapkáját mélyen a szemébe húzta, nem említette a lány nevét beszélgetés közben, és én se mondtam ki. Nem sokkal az érkezése előtte hívott fel az unokám. Elmondta, pénzre van szüksége és küld érte valakit. A hangja kicsit furcsa volt, de ritkán szoktam vele telefonon beszélni, nem gyanakodtam – idézte fel az idős asszony.

Félmillió forinttal távozott a férfi, aki másnap visszatért, de ekkor már csak süteményt és üdítőt küldött a nagymama a betegeskedő unokájának. A történet szerint ugyanis az unoka terhessége és cisztája miatt sürgősen műtétre szorult, ami sokba került. Csak pár nap múlva derült ki, hogy ebből semmi sem igaz. Szerencsére voltak tanúk, akik emlékeztek a faluba érkező taxira, és a lefoglalt mobiltelefonok is sok hasznos adattal segítették a nyomozást. A vádlottak padján helyet foglaló trió tagjait ugyanis azzal vádolják, hogy négymillió forintnál többet csaltak ki idős emberektől.

A most 35 éves Sz. János és akkori élettársa, a 25 L. Szandra, valamint az ő sógora, a 30 éves K. Sándor 2013. május 11-től kezdődően július 25-ig huszonkét alkalommal próbált meg idős, általában egyedül élő asszonyokat megtévesztve pénzüket, ékszereiket megszerezni. Nyolcszor hiába próbálkoztak, ám tizennégy esetben szerencsével jártak és négymillió forintnál is többet kaptak kézhez.

A módszer lényege, hogy L. Szandra valamilyen logika alapján Vas és Zala megyében egyedül élő idős embereket hívott fel vezetékes telefonjukon és a rokonuknak kiadva magát pénzt vagy arany ékszert kért tőlük. Ennek indoka változatos volt: baleset érte valamelyik hozzátartozót, halálos betegségben szenved, műteni kell, nem tervezett terhességet kell megszakítani, tartozás miatt árverezés fenyeget. A nő a beszélgetésekkor úgy adagolta az információkat és oly módon bonyolította le a hívásokat, hogy az idős emberek a rossz hírektől megijedve szinte gondolkodás nélkül adták át értékeiket. A beszélgetéseken L. Szandra gyakran létező személyeket megnevezve adta elő történetét, de mindig többször nyomatékosan felszólította áldozatait, hogy az elmondottakról – betegségről, balesetről – ne szóljanak senkinek, ne rémítsenek meg ezzel másokat. Ha a kiszemelt áldozat furcsállotta L. Szandra hangját, akkor torokbetegségére hivatkozott. Ha hittek neki, akkor közölte, hogy Peti nevű ismerőse – azaz Sz. János –  megy hamarosan a pénzért, ékszerért. Ez általában olyan gyorsan történt, hogy a kiszemelt idős embereknek nem volt idejük az információkat ellenőrizni. Az ügyletek lebonyolításában K. Sándor többnyire sofőrként vett részt, bérelt kocsijával vitte Sz. Jánost.

Például Sorkifaludon 2013. május 11-én 150 ezer forintot csaltak ki egy 83 éves nőtől az unokája gyógyszereire. Ide L. Szandra újabb hívását követően másnap visszatért Sz. János és további 100 ezer forinttal távozott, ezt már az agydaganat műtétre kapta. Hévízen 600 ezer forintot csaltak ki egy 92 éves nőtől, aki azt hitte, bajba került lányával beszél, akinek árverezik a házát. Egy zalakarosi 72 éves nőtől L. Szandra 1,4 millió forintot szerzett meg, itt is a lányának adta ki magát, akit torokdaganattal operálnak. A kétségbeesett nő átadta ékszereit és a szomszédjától kölcsönkért egymillió forintot. Csak később, miután valóban a lányával beszélt, döbbent rá az átverésre. Több helyen azonban nem dőltek be a mesének. Előfordult, hogy Sz. Jánosnak menekülnie kellett, de olyan is, hogy a kiszemelt áldozat meggondolta magát és nem fizetett. más pedig ellenőrizte az információkat és rájött a csalásra. Gellénházán ért véget a sorozat. Itt kétmillió forinthoz akartak jutni, aztán megelégedettek a felével, de 79 éves asszony azt is csak másnapra ígérte, majd szólt a szomszédjának, ő pedig a rendőrséget értesítette. Sz. Jánost itt fogták el 2013. július 26-án, társa elmenekült, de még aznap Zalaegerszegen rendőrkézre került L. Szandrával együtt.

A két férfit trükkös lopással is vádolják. A lebukásuk előtti napon Felsőrajkon 370 ezer forint értéket, pénzt, ékszert vittek el egy 81 éves nőtől. Hozzá azzal állított be Sz. János, hogy rendőr, megtalálták az asszony két évvel korábban ellopott pénzét és ezt meg is mutatta. Mivel a nőtől tényleg loptak korábban, gyanútlan volt, teljesítette azt a kérést is, hogy mutassa meg otthon tartott pénzét, mert le kell fényképezni.

A férfi ekkor egy óvatlan pillanatban magához vett a fiókból 170 ezer forintot és 200 ezer forint értékű ékszert, majd sietve távozott.

A büntetőeljárásban és kedden a tárgyaláson is Sz. János arról beszélt, hogy nem L. Szandra volt a telefonáló, hiszen ő nem is engedte meg neki, hogy telefonja legyen. A sofőrszerep pedig nem K. Sándoré volt. Ehelyett két lengyel származású társáról beszélt. Állítása szerint a több néven emlegetett hölgy kérésére hozott el borítékokat három alkalommal a megadott címekről, ezért kapott némi pénzt, a többi bűncselekményhez nincs köze. Az eljárásban eddig L. Szandra nem tett vallomást, ahogy az első tárgyalási napon, kedden már K. Sándor sem. A korábban általuk elmondottak lényege: tagadják a bűnösségüket, a lefoglalt telefonokhoz nincs közük, a K. Sándor által bérelt kocsit pedig mások is használták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!