Hírek

2016.05.12. 18:03

Mindenki tehet bolygónkért – Áder János a klímaváltozásról

Keszthely –”Milyennek szeretnénk látni Magyarországot?” - tette fel a kérdést Áder János a PE Georgikon Karon, ahol klímaváltozásról tartott előadást.

Keszey Ágnes

A jövőre vonatkozó kérdés után képeket láthatott a közönség: kéklő vízről, zöldellő erdőről, madarakról, szép tájakról. Ám az előtte lévő másfél órában, a köztársasági elnök klímaváltozás hatásairól szóló előadása során  képeket villantott fel a világ minden tájáról: szeméttel teli folyóról és hajdani futópályáról, mely egy nagyváros közepén ma hulladéklerakó,  kiszáradóban lévő tóról és egykor hófedte, négy év alatt szárazzá vált hegycsúcsról. Mindezek ugyanis a klímaváltozás hatásai is - s mint Áder János több példával is alátámasztotta: az emberiség, s így  a maga módján mindenki tehet azért, hogy földünk, a természet és mi magunk is tovább éljünk.

Fotó: Keszey Ágnes

Akár hét százalékkal is csökkenhet a fűtésszámla, ha télen 23 fokról 22 fokra csökkentjük a szobahőmérsékletet. A napelem használatával is sokat tehetünk a környezetünkért, s azzal, hogy nem vásárolunk feleslegesen élelmiszereket. A hétköznapi példák említése mellett a köztársasági elnök globális problémákról is beszélt, a gyorsuló világról, a népességrobbanásról. Mint ismertette: a II. világháború végén 2 milliárd ember élt a Földön, ma 7,4 milliárd, 2050-re pedig a becslések szerint 9 milliárdan leszünk. Miközben nő a népesség, egyre jellemzőbb az urbanizáció, világszerte pusztulnak és csökkenek a termő- és az erdőterületek, savasodnak az óceánok, kevesebb a hozzáférhető édesvíz.

Az emberiségnek ugyanakkor táplálékhoz kell jutnia, s az éhezést meg kell szüntetni. Néhány évtized múlva ötven százalékkal több élelmiszerre lesz szükség és harminc százalékkal növelni kell a vízfelhasználást - hangzott el az előadáson. Áder János úgy fogalmazott: „elég emberes a kihívás”:

Mindezek mellett a növekvő szén-dioxid kibocsátás és ennek hatására a globális felmelegedés problémáival is szembe kell nézni, hangsúlyozta.

– Tavaly rekordév volt Magyarországon is, addig soha nem fordult elő, hogy egy nyáron öt hőségriadót kellett elrendelni, hogy egy hőségriadó több mint egy hétig tartott és szeptemberben is volt. Az idei év is rekordokkal indult, úgy tűnik, hogy 2016 még egy lapáttal rátesz a tavalyi adatokra – emelte ki a hétköznapokban is tapasztalható hatásokat Áder János.

A keszthelyi egyetemen tartott előadásában megfogalmazta: az agrárszakembereknek is tenniük kell a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak enyhítéséért, például hatékonyabb öntözési technikák kimunkálásával és szárazságtűrő növények nemesítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!