Hírek

2017.07.14. 12:57

Újraszervezik az állatorvosi ügyeletet – Zala megyében is

Sok olvasónknak feltűnt, hogy az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben lapunkban nem szerepel az állatorvosi ügyeleti rend. Ennek oka az, hogy jelenleg ez a szolgáltatás nem működik a megyében: a rendszer átalakítása folyamatban van.

Keszey Ágnes

Az ügyeleti ellátás nem kötelező, az önként vállalt feladat – szögezte le érdeklődésünkre dr. Szinesi András, a Magyar Állatorvosi Kamara Pannon Területi Szervezete elnöke. A négy megyét – köztük Zalát is átfogó – szervezet vezetője a közelmúltban levelet írt az állatorvosoknak, melyben felidézte: ” a Pannon területén jelenleg egypár olyan kolléga van, aki a kamara szabályzatainak megfelelő ügyeleti rendszerben dolgozik. Ez jelenleg 6-7 főt jelent, a 350 fős tagságunkhoz képest igen elenyésző szám.

Bizonyos területeinken semmilyen szervezett ügyelet nincsen évek óta, az itt dolgozó kollégák úgy nyilatkoztak, hogy ez már évek óta van így, mivel az ügyeletben olyan minimális munka volt, illetve olyan kevés állatorvos vett részt benne, hogy értelmetlen volt fenntartani.”

A kamarai tagszervezet elnöke érdeklődésünkre mindezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy korábban voltak olyan ügyeleti formációk, melyek nem feleltek meg a kamarai szabályzatnak.

– Vagy nem fedték le a teljes ügyeleti időt, vagy éjszaka nem tartottak ügyeletet, vagy csak egy-egy településen végezték az ellátást – sorolta a régiós tapasztalatokat dr. Szinesi András. Azt is hozzátette: sok gazda több napja fennálló probléma után vitte állatorvoshoz kis kedvencét. Mindezen okok miatt szűnt meg az ügyelet Zalában, de mint megtudtuk, dolgoznak a szabályoknak megfelelő rendszer kialakításán.

dr. Szinesi András

– Szeretnénk jogszerű viszonyokat teremteni. Másfél hónappal ezelőtt azok a kollégák, akik bármilyen ügyeleti formációban részt vettek, kaptak egy levelet és nyilatkozniuk kell, hogy milyen típusú ügyeletet vállalnak. A kamara szabályzata meghatározza a különböző formákat. El lehet látni rendelői ügyeletet: amikor csak ott végzi az állatorvos a szolgáltatást és a páciensek hozzá mennek. Itt a területi illetékességnek nincsen jelentősége. Van olyan ügyelet, amikor az állatorvos megy a településekre. A kollégák ebben a nyilatkozatban kiválaszthatják, hogy melyiket választják. Az ügyeleti ellátásra Zalában több térségből van jelzés: az egyik Nagykanizsa.

Ezen a településen van ebadó és ebből lenne erre fedezet: az önkormányzat egyeztetést kezdett a helyi rendelőt üzemeltető állatorvosokkal, hogy legyen valamilyen hét végi ellátás. Erre jelenleg már elkészült a szerződéstervezet. A megoldás egyik kulcsa – más térségeket érintően is – az önkormányzatoknál van, akar az ebadó bevezetésével.

Az ügyeleti rendszer működtetése és igénybevétele több tényezős kérdés, az anyagi fedezet biztosításához a helyi politika, az önkormányzati szerepvállalás elengedhetetlen. A másik Zalaszentgrót és Keszthely térsége: néhány kolléga próbál összehozni egy kijárós ügyeleti rendszert- vázolta a terveket a kamara térségi elnöke.

Ez utóbbi területen több mint tíz állatorvos dolgozik, közölük öt állatorvos pénteken egyeztetett ennek működtetéséről. dr. Szinesi András tájékoztatása szerint a térség állategészségügyi szolgáltatói abban állapodtak meg, hogy nem kérik a kamara közreműködését az ügyeleti rendszer meghirdetésében, hanem úgynevezett helyettesítési rendben fognak dolgozni hétvégenként, azaz ha egy gazda felhívja valamelyiküket telefonon, akkor tájékoztatni fogják arról, hogy melyik orvoshoz lehet vinni a beteg, sérült állatot.

- Mivel ezek a kollégák az év 365 napján évtizedek óta dolgoznak ezen a területen az állattartókkal folyamatos a kapcsolat, valamelyikük száma minden állattartó rendelkezésére áll. Természetesen működés közben lehetőség lesz a finomhangolásra. Arra kértem a kollégákat számoljanak be az eredményekről, és természetesen a kamara mindenben a segítségükre lesz ha szükségét érzik.

A megye más részét érintően még folynak az egyeztetések.

– Nekünk, mint kamarának ragaszkodnunk kell a törvények és szabályzatok betartatásához: csak olyan ügyeleti formációt tudunk meghirdetni, melyek ezeknek megfelelnek. Tehát olyan ügyeletnek nevezett ellátást, amely éjszaka nem elérhető, nem tudunk meghirdetni, vagy ha azt mondják, hogy csak egy járás felét fogják lefedni, megint csak nem működhet, hiszen valamennyi települést el kell látnia a kollégáknak, akik egy területen vállalják ezt az állategészségügyi szolgáltatást – hangsúlyozta dr. Szinesi András.

A MAOK Pannon Területi Szervezete elnöke érdeklődésünkre elmondta: amíg nem épül fel az új ügyeleti rendszer – melynek időpontját jelenleg még nem tudják – addig a beteg, sérült állatokat a gazdák a szomszédos megyékbe tudják vinni a rendelési időkön kívül.

– Zala megyéből is nagyon sok betegünk van a szombathelyi és a veszprémi állatkórházban. Kaposváron két olyan rendelő van, ahol van rendelési idő vasárnap és szinte valamennyi ottani rendelőben szombaton délelőtt is Székesfehérváron is működik az állatkórház.

Zalában is vannak több állatorvossal dolgozó, hosszú nyitvatartású állategészségügyi szolgáltatók. Én úgy gondolom, hogy egy -másfél órán belül el lehet jutni állatorvoshoz – ismertette a zalai gazdák jelenlegi lehetőségeit a kamara területi elnöke.

Hozzátette:  az ügyeleti rendszer nem ingyenes, az ellátásért fizetni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!