Hírek

2017.03.28. 16:45

A zalaegerszegi zsidó hitközség is lerótta emlékező kegyeletét Rohoncon

Rechnitz - A megyeszékhelyi zsidó hitközség 2007-ben táblát is állíttatott és minden esztendőben koszorúz az 1945-ös rohonci mészárlás helyszínén.

Arany Horváth Zsuzsa

A múlt vasárnapi emlékezésen, melyet 1995 óta rendeznek meg, a rabbival képviseltette magát a bécsi zsidó hitközség, az emlékezetet fenntartó REFUCIUS elnevezésű nemzetközi szervezet, a bécsi magyar képviselet, valamint Kőszeg, Szombathely és Sopron polgárai közül is többen jelen voltak. A zalaegerszegieket Árvai József alelnök és Preisz József örökös alelnök képviselte, aki emlékező beszédet mondott, majd elhelyezték a hitközség koszorúját a kereszt alakú pajtán lévő emléktáblánál.

Árvai József és Preisz József főhajtása Rohoncon Fotó: Temesváry Tibor

Az osztrák Rechnitz településen (magyarul Rohonc) 1945. március 24-én zajlott a mészárlás. A település kastélyában Batthyány Margit grófnő szervezett estélyt, melyen a helyi náci párt prominensei, vendégek mulattak. A helyi náci vezető és mások ötlete lehetett, hogy a kastély pincéiben elszállásolt 600 magyar munkaszolgálatos zsidó között mészárlást vittek végbe, 180 ember életét oltva ki. A szemtanúk eltűntek, a tanúk visszavonták vallomásaikat, eddig sem bukkantak rá a tömegsírokra, az osztrák igazságszolgáltatás is tehetetlennek bizonyult. Az utókor azonban őrzi a meggyilkoltak emlékét, magyarok és osztrákok 22 éve együtt koszorúznak itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!