Keszthely

2015.10.02. 11:07

Újabb másfél milliárdos felújítás kezdődhet a Festetics-kastélyban

Keszthely - Elkészült a Festetics-mauzóleum műemléki rekonstrukciója, a Szent Miklós temetőben található épületet szombaton 11 órakor adják át ünnepélyesen. Az esemény apropóján L. Simon László, a Miniszterelnökség örökségvédelmi területért is felelős államtitkára nyilatkozott lapunknak a további fejlesztésekről, bejelentve azt is, hogy újabb 1,5 milliárd forintos forrásból folytatódhat a Festetics-kastély felújítása.

Horváth A. Attila

A kormány döntése értelmében elindul két örökségfejlesztési országos projekt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram.

– A két program megvalósítása során nyilvánvalóan azok a térségek vannak előnyben, ahol jelentős értéket képviselő, felújításra szoruló, kiemelt állami műemlékek találhatók. A várfelújítási program legfőbb haszonélvezője az adottságokból következően Veszprém megye, illetve Észak-Magyarország térsége. A Nemzeti Kastélyprogramba pedig olyan kastélyokat emeltünk be, amelyek az egykori főúri élethez kapcsolódó, építészeti értelemben is kiemelkedő értéket képviselnek – ismertette L. Simon László.

Mint elmondta, a kastélyprogramot az eredeti kiíráshoz képest módosítják, az erről szóló kormányhatározatot már elfogadta a kormány. Ennek értelmében a programba bekerül a keszthelyi Festetics-kastély felújításának következő üteme is.

– A kastély most is gyönyörű, és nagyon sok fejlesztés van jelenleg folyamatban, amelyekkel még szebb lesz majd a létesítmény. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy további jelentős forrásokkal kell segíteni a Festetics-kastély fejlesztését. A mauzóleum felújítása lezárult, ezt átadjuk szombaton Manninger Jenő képviselő úrral, a történelmi család képviselőivel és Lázár János miniszter úrral közösen. Kifejezetten szimbolikus jelentőségű ünnepség lesz ez, ahol fejet hajtunk a Festetics-család hagyatéka, a nemzet kulturális felemelkedése érdekében végzett munkája előtt. Nemsokára lezárul a kastélyhoz kapcsolódó kisebb épületek felújítása is. Ezek után a fejlesztés a kastélyprogram keretében folytatódhat közel 1,5 milliárd forintos újabb forrás felhasználásával. Szeretnénk felújítani a kastélyépület további részét, illetve fejleszteni a parkot.

L. Simon László arról is szólt, hogy bár Zala megye sok műemlékkel büszkélkedhet, kastélyállományát tekintve elsősorban kis- és középnemesi kúriák, kiskastélyok jellemzik a vidéket. Ezek jó része felújításra szorul ugyan, de többségükben nem közösségi, hanem magántulajdonban vannak, ezért (az uniós szabályok miatt) nem lehet őket a kastélyprogramba beemelni. A kiírás szerint ugyanis csak állami, illetve közösségi tulajdonú létesítmény felújítása finanszírozható a GINOP-ból, s az állam műemlékvédelmi szerve, a Forster központ önállóan vagy konzorciális formában tud megvalósítani ilyen felújításokat.

L. Simon László: – A kastély most is gyönyörű, és még szebb lesz (Fotó: Somfai Sándor)

– A forrást ugyan még nem látom rá, de megítélésem szerint meg kell oldani a településsel közösen azt, hogy a kastély kertjét kettészelő, Keszthely közlekedésében egyébként fontos szerepet betöltő utat kiváltsuk. Óriási turisztikai élményt jelentene ugyanis, ha a kastélypark újra egyesülne, és a vadászati múzeum melletti területeket is rekonstruálni lehetne. A vadászati múzeumot egy volt szovjet laktanyából alakították ki. A szomszédságában áll az ikerépülete, amely szerkezetét tekintve kifejezetten jó állapotban van. Ez a másik hosszú távú terv: érdemes lenne ezt az épületet is felújítani, és akár tovább bővíteni a vadászati kiállítást, mert a látogatószámok azt igazolják, hogy nagyon népszerű attrakcióról van szó, amely tematikailag is jól illeszkedik a főúri miliőhöz.

Végül megtudtuk, a történelmi Zala megye területén, a jelenlegi megyehatár közelében található Sümegen is jelentős beruházások indulnak: a várrekonstrukció folytatása bekerült a Nemzeti Várprogram első ütemébe mintegy 1,5 milliárdos forrással, a püspöki palotát pedig szintén a kastélyprogram keretében újítják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!