Külföld

2015.10.05. 19:23

Elfogták a múlt csütörtöki ciszjordániai merénylet tetteseit

Elfogták a múlt csütörtöki ciszjordániai merénylet tetteseit, egy öt tagból álló Hamász -sejtet - közölte az izraeli közszolgálati rádió hétfő este.

A Hamász palesztin iszlamista radikális szervezethez tartozó, a ciszjordániai Nabluszban élő csoport tagjai beismerték kihallgatásukon a Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálatnak, hogy ők lőtték le a múlt héten a Ciszjordániában kocsijukban utazó zsidó házaspárt, Naama és Éjtán Henkint.

A harmincas éveikben járó szülőknek hat gyermekük volt, négyen közülük - kilenc hónapostól kilenc évesig - velük utaztak az autó hátsó ülésén és végignézték a merényletet, de fizikai sérülést nem szenvedtek.

A merénylők elfogásában a kiadott közlemény szerint részt vettek az izraeli hadsereg, a rendőrség és a Sin Bet egységei is. A Hamász-csoport minden tagjának saját feladata volt az akcióban: egyikük az utat tartotta tisztán a két fegyveressel és egy sofőrrel haladó autójuk számára, parancsnokuk pedig messziről irányította a történéseket.

A kettes tévécsatorna beszámolója szerint az egyik terrorista véletlenül eltalálta egyik társát is, s ezért sürgősen orvosi ellátásra szorultak, ami megrövidíthette az akciót, talán ezért nem bántották az autóban ülő gyerekeket, s ez vezethette nyomra a rendőrséget.

Az izraeli biztonságiak  a csoport sebesült tagját egy nabluszi kórházban vették őrizetbe, a többieket otthonaikban és más helyeken fogták el.
A Hamász sejtjét a már börtönviselt nabluszi Rageb Ahmad Muhamad Alív hozta létre, vezette és látta el fegyverekkel. Az akciót pénteken magára vállalta a Fatáh fegyveres szárnya, de a Sin Bet szerint valójában a Hamászt terheli érte a felelősség.

A terroristák közölték, hogy tettükkel a két hónappal ezelőtti, valószínűleg szélsőséges zsidó terroristák által Duma nevű palesztin faluban végrehajtott merényletet akarták megbosszulni, amelyben gyújtóbombát dobtak egy palesztin lakóházra, és megölték egy palesztin család három tagját: a szülőket és egyik kisgyermeküket. Másik kisfiukat jelenleg is egy izraeli kórházban ápolják súlyos égési sérülésekkel.
Ennek a két hónappal ezelőtti, palesztin család elleni merényletnek mindeddig nem fogták el a tetteseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!