Külföld

2015.06.26. 13:18

Tengerparton napozó turistákra lőttek Tunéziában - 27 halott, nincs magyar áldozat (frissítve)

A lövöldözésben eddigi információk szerint 27-en haltak meg.

Többségükben külföldi állampolgárok voltak a két népszerű vízparti üdülőkomplexum ellen elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatai - közölte egy helyi rádió pénteken. A rádió szerint a halálos áldozatok többségükben német és brit állampolgárok voltak. Ezt alátámasztani látszik az, hogy egyes források szerint a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a helyiek nem járnak ki a strandokra.

A biztonsági források arról számoltak be, hogy két Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverkezett támadó volt. Az egyiket lelőtték a hatóságok, a másik elmenekült a helyszínről.

Az egyik érintett hotel a spanyol RiU szállodalánc tulajdonában volt.

A spanyol kormány válságtanácskozást hívott össze az eset miatt.

Szijjártó: nincs magyar áldozata a tunéziai terrorakciónak

A helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint nincs magyar áldozata a Tunéziában tengerparti üdülőkomplexumoknál elkövetett terrorakciónak - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. Szijjártó Péter elmondta, a külügyminisztériumnak kilenc olyan magyarról van tudomása, akik a támadásban érintett egyik hotelben szálltak meg. Velük kapcsolatban állnak, egyiküknek sem esett bántódása. Egy másik, 21 fős magyar csoport pénteken érkezett volna az érintett szállodába, de még időben átirányították őket egy másik hotelbe. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a tuniszi magyar konzul folyamatosan kapcsolatban áll a telepített idegenvezetőkkel, a magyar nagykövetség pedig a tunéziai belügyminiszterrel és az illetékes hatóságokkal.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a magyar diplomácia és a helyi hatóságok tudomása szerint a szintén pénteken elkövetett kuvaiti terrorakciónak sem volt európai állampolgárságú áldozata.

A külügyminiszter kiemelte, semmi garancia nincs arra, hogy a pénteki terrorakció egyedi, elszigetelt eset, és nem egy sorozat része lenne. Ezért arra kérte a magyar utazókat, hogy mérlegeljék a kockázatokat, mielőtt az észak-afrikai és a közel-keleti térségbe utaznak, és vegyék komolyan a külügyminisztérium utazási besorolásait.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a külügyminisztérium Tunéziát utazás szempontjából már eddig is fokozott biztonsági kockázatot rejtő országként tartotta számon. Azokat, akik ennek ellenére is Tunéziába vagy a térség más, hasonló besorolású országaiba utaznak, arra kérte, hogy regisztráljanak a helyi konzulnál.

Kuvaitban egy mecset ellen követtek el öngyilkos merényletet a pénteki ima idején, ott legalább négy ember meghalt.

A francia és a tunéziai elnök szolidaritását fejezte ki a terrorizmussal szemben

Francois Hollande francia és Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök kifejezte a szolidaritását a terrorizmussal szembeni fellépést illetően a pénteken Franciaországban és Tunéziában elkövetett merényletek miatt.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint a délutáni telefonbeszélgetés során a két ország vezetője "kifejezte szolidaritását a terrorizmussal szemben, és azon szándékát, hogy folytatják és megerősítik együttműködésüket ezen veszedelem elleni küzdelemben".

Franciaországban pénteken egy embert lefejeztek és ketten megsérültek egy Lyonhoz közeli vegyi üzemnél elkövetett merényletben, Tunéziában pedig legalább 27-en vesztették életüket két népszerű vízparti üdülőkomplexum ellen elkövetett fegyveres támadásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!