Külföld

2011.03.31. 06:09

Tovább növekedett a pusztító Japán földrengés veszteséglistája: 11 417 halott és 16 273 eltűnt

Tovább növekedett a pusztító földrengés halálos áldozatainak száma: 11 417 halottja és 16 273 eltűntje van a csütörtöki tokiói adatok szerint a március 11-i kilences erősségű földlökésnek és az azt követő szökőárnak.

MTI

 A japán hatóságok két nappal ezelőtt, kedden még 11 063 halottat, és emellett 17 258 eltűntet tartottak nyilván.
   
A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében több mint 200 ezer kitelepített ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban.
   
A legújabb adatok szerint is a legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt, a csütörtöki információk szerint  6959, Ivate prefektúrában 3349-an haltak meg, míg Fukusima prefektúra veszteséglistája 1049 halott.



Egyelőre nem lesz újabb kitelepítés

A japán kormány elutasította csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) javaslatát, hogy szélesítse ki a megsérült fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési övezetet.

A kormány egyelőre nem tervez ilyen intézkedést - reagált Edano Jukio kormányszóvivő arra a NAÜ-javaslatra, hogy a megnövekedett sugárzási értékek miatt ürítsék ki Iitatét; a település, amelyen nagyjából hétezren élnek, 40 kilométerre van Fukusimától.
   
A japán kormány a március 11-i szökőárban megsérült atomerőmű 20 kilométeres körzetét üríttette ki, a 20-tól 30 kilométerig terjedő sávban pedig az ott élőkre bízta, hogy elköltöznek-e. Tokiói közlés szerint ez inkább a létszükségleti cikkek beszerzésének lehetősége miatt javasolt, mert nincs olyan egészségügyi kockázat, amely indokolná.
   
Közben a szakértők fáradhatatlanul dolgoznak a súlyos üzemzavar elhárításán, a sugárzás megszüntetésén. Hírek szerint mérlegelik, hogy egy különleges anyaggal bevonnák a reaktorokat, és az is fölmerült, hogy egy tankhajóba szivattyúznák a sérült atomerőműből a sugárszennyezett vizet.
   
Kan Naoto japán kormányfő megerősítette csütörtökön, hogy az üzemzavar elhárítása után üzemen kívül helyezik a Fukusima-1 atomerőművet, de arra nem tért ki, hogy az első négy reaktor mellett az 5-ös és a 6-os blokkot is véglegesen leállítják-e. Utóbbi két reaktort megkímélte a természeti csapás, és egyes szakértők szerint megmenekülhetnének a leállítástól.
   
Az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) igazgatója Bécsből bírálta a japán hatóságokat az elégtelen tájékoztatás miatt. Achim Steiner azt mondta, nehéz értékelhető, egyértelmű, pontos információhoz jutni Japánból a reaktorkatasztrófáról.
   
A japán hatóságok közölték, hogy a sugárzás miatt egyelőre nem szedik össze a Fukusima-1 atomerőmű 20 kilométeres körzetében a szökőár áldozatainak holttestét. Nagyjából ezer tetemről van szó. Tartani lehet attól, hogy az azonosítást végző szakemberek sugárfertőzést kapnának a holttestek vizsgálata közben.




Korábbi híreink Japánból itt!

OLDALTÖRÉS: A Fukusima-1-nél a küszöbérték több mint négyezerszerese a tengervíz radioaktivitása



 A Fukusima-1-nél a küszöbérték több mint négyezerszerese a tengervíz radioaktivitása



 A Fukusima-1-nél a küszöbérték több mint négyezerszerese a tengervíz radioaktivitása



 A Fukusima-1-nél a küszöbérték több mint négyezerszerese a tengervíz radioaktivitása


A Fukusima-1 atomerőműnél a megengedettnél több mint négyezerszeres a tengervíz radioaktivitása, a sugárszennyezettség a küszöbértéket 4355-szörösen haladja meg - közölték csütörtökön a japán hatóságok.
   
Az egy nappal korábban a március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült atomerőműtől délre vett vízmintákban a küszöbértéket 3355-szeresen meghaladó radioaktivtást mértek.
   
Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán bizottság csütörtöki tájékoztatásában kitért arra is, hogy a kormánynak meg kell vizsgálnia a fukusimai egyes számú atomerőmű (Daiicsi) körüli kitelepítési zóna kiterjesztésének kérdését.
   
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) előzőleg, még szerdán javasolta a fukusimai atomerőmű körüli kitelepítési zóna további kiszélesítését.
   
A japán hatóságok eddig a sérült atomerőmű 20 kilométeres körzetében evakuálták a lakosságot, és 30 kilométeres körzetében arra szólították fel az embereket, hogy tartózkodjanak otthonukban.

 

OLDALTÖRÉS: Kína csaknem egész területén kimutatható a megnövekedett radioaktivitás


Kína csaknem egész területén kimutatható a megnövekedett radioaktivitás


Kína csaknem egész területén kimutatható a megnövekedett radioaktivitás


Kína csaknem egész területén kimutatható a megnövekedett radioaktivitás

Kína csaknem egész területén kimutatható a Fukusima-1-es japán atomerőműből kiszabaduló sugárszennyezés, amelynek mértéke azonban rendkívül gyenge és nem jelent veszélyt az egészségre - közölte szerda este a pekingi kormány.

A környezetvédelmi tárca tájékoztatása szerint az ország északi és déli népesebb tartományaiban mindenütt észleltek megnövekedett radioaktivitást.
   
A fukusimai atomerőmű felől érkező 131-es jód-, valamint a 137-es és 134-es céziumizotópot is kimutatták a levegőben több tartományban, és még a fővárosban, Pekingben is.
   
A sugárzás mértéke ezred része annak, ami az embert egy kétezer kilométeres repülőút során éri - közölte a minisztérium. "Ez nem jelent veszélyt a közegészségre, semmilyen védőintézkedésre nincs szükség" - derült ki a tájékoztatásból.
   
Kína a múlt héten megtiltotta a gyümölcs, a zöldség, a tejtermékek, és "a tenger gyümölcseinek" importját a fukusimai atomerőmhöz közeli japán tartományokból.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!