Kultúra

2014.04.08. 12:11

Idén Hévíz a magyar dal fővárosa

Hévíz lesz idén a „Magyar Dal Fővárosa”. A címet neves zenei szakemberekből álló zsűri ítélte oda a településnek.

Szabó Judit

A magyar dal napjához kapcsolódva (amelyet idén szeptember 14-én rendeznek) 2010 óta ítélik oda a magyar dal fővárosa címet a legjobb műsortervet benyújtó településnek. Hévíz idén Gödöllőt, Hajdúdorogot és Zalaegerszeget maga mögé utasítva győzött a magyar dal fővárosa pályázaton.

Papp Gábor polgármester elmondta, hogy szeptember 14-én a Magyar Televízió közvetíteni fogja Hévízről a rendezvény eseményeit, s ez jó reklám a fürdővárosnak. Arra a hétvégére különleges tervekkel, háromnapos fesztivállal készülnek. A város szinte minden pontján zene szól, és felszáll a magyar dal hőlégballonja. Meghirdettek egy helyi dalversenyt is, melyre április 15-ig lehet jelentkezni.

A Hévízi Dalfesztiválon 18 éven felüliek szállhatnak versenybe. Húsz régi slágerből választhatják ki a versenyszámukat (a rendezvény ugyanis a táncdalfesztiválok hangulatát idézi, s a Magyar Dal Napja is a múltidézés jegyében zajlik Hévízen). A dalfesztivál elődöntője április 20-án és 21-én lesz, a döntő pedig a magyar dal napján. A fődíj százezer forint, s fellépési lehetőséghez is jutnak a sikeresen szereplők.

Szeptember 14-én a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a magyar dal napja alapítója nyitja meg az országos rendezvényt Hévízen. Az ünnepségen legalább ezer fő énekel együtt a tó körüli sétányon. A keszthelyi kikötőből útnak indul a Hévíz nevű motoros hajó, a Magyar Dal Hajója, amelynek fedélzetén a hatvanas évek hangulatát idéző táncdalokat játszik a zenekar. A zalai városban fellép a Back II Black, valamint Nagy Feró és a Beatrice is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!