Kultúra

2016.12.02. 16:55

Gubinecz Ákos ismét elnyerte az énekesek díját

Tizennyolc esztendős korára szinte mindent elért, amire egy népdalénekes vágyhat. A novai Gubinecz Ákos a közelmúltban már másodszor kapta meg a Vass Lajos Nagydíjat, majd egy hétre rá a XIV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt is megnyerte.

Gyuricza Ferenc

- Rendszeresen részt veszek a Vass Lajos Népzenei Szövetség rendezvényein, így legutóbbi minősítőjén is - fogott bele az utóbbi pár héthez kapcsolódó történetek mesélésébe Ákos. - Ez egy Kárpát-medencei, felmenő rendszerű sorozat, amelynek területi válogatóját Zalaegerszegen tartották, innen arany minősítéssel jutottam tovább az országos versenyre. Ez utóbbin már kiemelt aranyat kaptam, így következhetett a Kárpát-medencei döntő.

Ákos ezen a versenysorozaton egy dunántúli összeállítást mutatott, önmagát citerán kísérve. Teljesítménye ezúttal is lenyűgözte a szakmai zsűri tagjait, így 2012 után másodszor is átvehette a szövetség legmagasabb szintű elismerését, a Vass Lajos Nagydíjat. A fiatal népdalénekes azt mondja, a szinten tartás miatt fontos, hogy időnként újra és újra részt vegyen minősítőkön, de versenyezni is szeret. Emiatt jelentkezett a Szatmárnémetiben megrendezett kétfordulós, XIV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyre, ami szintén nem ismeretlen a számára, hiszen tavaly második helyezést ért ott el, illetve elnyerte az énekesek díját is. Idén ennél is többre vágyott, nem is titkolja, hogy az első hely megszerzését tűzte ki célul maga elé.

Gubinecz Ákos tizennyolc esztendős korára mindent elnyert, ami egy népdalénekes számára fontos lehet Fotó: Gyuricza Ferenc

- A tavalyi második hely birtokában úgy éreztem, hogy idén akár a győzelemre is lehet esélyem - folytatta. - Ennek megfelelően sokkal tudatosabban készültem fel a versenyre. Ide két csokrot kellett vinni, egyet az elődöntőre s egyet arra az esetre, ha a versenyző bekerül a döntőbe. Én zalai és gyimesi katonadalokat választottam, melyeket itt citerakíséret nélkül adtam elő. Nem volt előírás, ám miután ez egy kifejezetten népdaléneklési verseny volt, így tartottam célszerűnek.

A Hajnal Akar Lenni nemzetközi verseny a népdalénekesek legrangosabb megmérettetései közé tartozik, így a világ szinte minden pontjáról jelentkeznek rá magyarok. Az anyaország mellett a Kárpát-medence régiói és a szórvány területek kiválóságai is részt vesznek rajta. Ákos azt mondja, ez évben kiemelkedően sokan jöttek Erdélyből és a Vajdaságból, de moldvai csángók is akadtak a versenytársai között. Olyan népdalénekes lányok, akik hatalmas hangterjedelemmel és hangerővel bírtak, s akiket neki is élmény volt hallani.

Ákos már az első nap végén érezte, hogy meg lehet az áhított győzelem, hiszen a lehetséges 70 pontból 69-et kapott a zsűritől, s ezzel vezette a mezőnyt. A döntőbe 16 fő került be, a fiatal zalai énekes elmondása szerint mindannyian kiváló teljesítményt nyújtottak, ám Ákos így is magabiztosan végzett az élen, s ezúttal is megkapta az énekesek díját.

- A zalai dalcsokor különösen tetszett a zsűrinek, és javasolták is, hogy az érzékelhető tájszólásom miatt bátran válasszak erről a tájegységről dalokat - tette még hozzá, aztán a jövőbeni terveiről is beszélt. Idén fejezi be a középiskolát, tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szeretné folytatni. Azt mondja, eddigi szakjainak megfelelően ott is népi énekkel, citerával, illetve klarinéttal foglalkozna, mert akár tanárként, akár előadóművészként helyezkedne el, így látja biztosítottnak a több lábon állás lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!