Kultúra

2016.10.24. 09:03

Öt nyár vizuális emlékei - a Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep kiállítása a Móriczban

Zalaegerszeg - A 11 éves Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep elmúlt öt nyarából merít a kollekció, amelyből nemrégiben nyílt kiállítás a zalaegerszegi Móricz Galériában.

Magyar Hajnalka

A művésztelep életrekeltője és lankadhatatlan organizátora Buday Mihály festőművész. Mint elmondja, a telepet teljes egészében a mecénások támogatása és a sok szervezésbe befektetett energia élteti, no meg a résztvevők ragaszkodása az együtt töltött napokhoz. A művésztelep magja ugyanis egy hűséges törzsgárda, amely számos határon túli magyar alkotót is soraiban tud.

Az alapvető profil a tájfestészet, számos alkotás születik a környéken tett barangolások élményeiből, de legalább ekkora szerephez jut az otthonról hozott témák feldolgozása. A festészet kizárólagossága a múlté, az évek során számos egyéb technika felsorakozott a piktúra mellé. Ugyancsak jellemző rájuk, hogy szívesen karolnak más műfajokba, koncertek, pódiumestek színesítették az elmúlt évek programját.

A szellemi frissítés érdekében minden évben felbukkannak új arcok, új stílusok, új technikák, így aztán nem csoda, hogy az eltelt évek alatt igen változatos kollekció gyűlt össze az Zalaszentgyörgyön megforduló alkotók jóvoltából.

- A szélesebb nyilvánosság számára rendezett tárlatok mellett a művekből állandó kiállítás látható a zalaszentgyörgyi kultúrház színháztermében, s az önkormányzat falait szintén számos művésztelepi alkotás díszíti - avat be az itt maradó képek sorsába Buday Mihály, akinek már két gyermeke is bekapcsolódott a művésztelepi munkába. E tárlaton fia, ifj. Buday Mihály egy fotóval, lánya, Laura pedig textilképpel szerepel. A gyűjtemény tavaly Budapesten is bemutatkozási lehetőséget kapott, s terveik szerint a későbbiekben a határon túlról érkező alkotók lakhelyére ugyancsak szerveznének tárlatokat.

 

Tarján Zsófi  Kalapos nő című festménye

- Jövő nyártól a júniusban felavatott zalaszentgyörgyi tájházban is szeretnénk rendszeres kiállításokat tartani, közelebbről is bemutatva egy-egy művésztelepi alkotó munkásságát - folytatja Buday Mihály. - Az első tárlatot a tervek szerint Alim Adilov üzbegisztáni származású alkotó műveiből rendezzük.

Korbely István Pipacsok című alkotása

Az idei újdonságok közt említi az ötletet, miszerint a Zalaszentgyörgy testvértelepülései tiszteletére kialakított kertet szoborparkkal színesítenék. Olyan történelmi személyiségek büsztjei kerülhetnek ide, akikre méltán büszke a megye. Az első mű már el is készült a keszthelyi Túri Török Tibor jóvoltából, aki Zrínyi Miklós portrészobrát készítette el égetett samottból. Az avatót tavaszra tervezik, ám a mű már most megtekinthető a Móricz Galériában.

Buday Mihály a kiállításban, ifj. Buday Mihány fotója és Radule Boskovic festménye előtt

A kiállítás anyaga az utóbbi öt év terméséből válogat, beemelve olyan alkotókat is, akik a legutóbbi nyarakon már nem tudtak eljönni, de korábban maradandót alkottak. Mint például Bogdan Tomasevszky és Farkas Ferenc szobrászművész, akik elkészítették a Zalaszentgyörgy és Kávás kitüntető címeivel, díjaival járó plaketteket, érmeket. De szerepel a kollekcióban Tarján Zsófia festménye is, aki korábban volt náluk vendég, mostanra pedig az egyre népszerűbb Honeybeast együttes énekeseként arat sikereket. A kiállítás október 28-ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!