Lenti

2016.04.27. 10:50

A táncművészet világnapja

Lenti - Április 29-e a táncművészet világnapja, illetve Jean-Georges Noverre születésnapja is. A 18. században élt francia táncvirtuóz, balettmester és koreográfus volt az, aki munkásságával lefektette a balett legfontosabb alapelveit, szabályait, melyek napjainkban is érvényben vannak.

Korosa Titanilla

A program fellépői közül két pár, a Kerka Táncegyüttes tagjai Horváth Mátyás, Balogh Adél, középen Kiss Norbert, Horváth Szabolcs és Nagy Réka Barbara. Ők sellyei és györgyfalvi táncokat mutattak be

Ezen alkalomból a városi könyvtár rendezett néptáncbemutatóval egybekötött programot. A rendezvényen Kiss Norbert koreográfus, a Kerka Táncegyüttes művészeti vezetője Testből font jelbeszéd címmel tartott előadást, melyben átfogó képet adott magáról a táncról. A koreográfus megfogalmazta és átláthatóvá tette a közönség számára, mi az, amit táncnak nevezünk, mióta és miért nevezzük így, illetve mikor mit táncolunk. Kitért arra is, hogy az egyes történeti korszakokban mely táncok voltak divatosak és ismertek, de beszélt az ezekhez köthető írásos és képi emlékekről, amik alátámasztják a tánccal kapcsolatos mai kutatásokat. A téma kapcsán szó volt a táncoknak a különböző, főként saját kultúránkra tett hatásairól és az egyes tánctípusok kialakulásáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!