Nagykanizsa

2014.05.06. 14:25

Még mindig fölöslegesen sokan halnak bele

Nagykanizsa - Az önkormányzat kiterjesztette a helyi HPV-oltóprogramot az idén 13 éves lányokra is, akik enélkül kimaradtak volna az ingyenes kampányból.

Horváth-Balogh Attila

Pedig fontos az oltás, még akkor is, ha egyre több tévhit kering róla az interneten. Van, aki azért nem engedte beadni lányának a vakcinát, mert valahol azt olvasta, hogy bénulást okoz.

– Az önkormányzat 2010-ben indította útjára azt a programot, melynek keretében a 14 éves lányoknak ingyenesen biztosítja a méhnyakrákot is okozó HPV (human papilloma vírus) elleni védőoltást – mondta Stimeczné dr. György Bernadette, a nagykanizsai egészségügyi alapellátási intézmény vezetője. – Ez a program most érkezett a végéhez, idén oltjuk az utolsó évfolyamot, a 2000-ben született lányokat. Közben azonban megjelent egy kormánydöntés, mely szerint sok más európai országhoz hasonlóan a HPV elleni védőoltás a nemzeti oltóprogram részévé válik, ami azt jelenti, hogy a 12. életévüket már betöltött, de a 13-at még el nem ért lányok jogosultak lesznek az oltásra, várhatóan a 2014-15-ös tanév első félévétől. Ám így azok, aki idén őszig betöltik a 13. életévüket, kimaradnának mind az önkormányzati, mind az ősszel induló nemzeti oltóprogramból. Ezért a város közgyűlése úgy döntött, hogy a gyerekek érdekében az idei oltási programot kiterjeszti és a 14 évesek mellett a 13 éveseknek is biztosítja az oltást.

A kiskanizsai gyermekorvos, dr. Spingár Andrea épp egy fiatal lánynak adja be a védőoltást. Fotó: Horváth-Balogh Attila

Stimeczné dr. György Bernadette hozzátette, ez alapján 206 gyermek jogosult az oltásra. (Tavalyelőtt egyébként a 196 oltásra jogosult közül 156, tavaly pedig a 193 közül 165 kapta meg a vakcinát.

Hozzátette, sajnos, számos tévhit kering a HPV-oltás kapcsán. Egy anyuka például azért nem engedte lányának beadni az oltást, mert az interneten azt olvasta, hogy bénulást és beszédképtelenséget okoz. Ez a szakember szerint azért is badarság, mert az nem legyengített vírusokat tartalmaz, hanem a vírus fehérjeburkának egy részét. Az viszont tény, hogy élete során minden második ember találkozik a humán papilloma vírussal és 5-10 százalékuknál alakul ki tartós fertőzés, aminek egyik következménye lehet a méhnyakrák.

A betegségbe hazánkban hetente átlag nyolcan halnak bele, pedig rendelkezésre áll hatékony védőoltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!