Sport

2016.06.28. 17:41

A várakozások felett - Visszakerült és az ötödik helyen zárt a sakk NB I-ben a Z. Csuti

Zalaegerszeg - A Zalaegerszegi Csuti-Hydro-comp SK sakkcsapata az elmúlt szezonra visszatért az élvonalba, és az NB I-ben az 5. helyen végezve biztosan teljesített célját, a bentmaradást. Horváth Tamás, az együttes szakmai vezetője a végső helyezést az elvárások felettinek értékelte.

Kerkai Attila

A Z. Csuti-Hydrocomp hatszoros bajnok sakkcsapata a 2013/14-es szezon végén nem kis meglepetésre távozni kényszerült a legmagasabb osztályból, így nem lehetett más a cél, mint a visszakerülés az NB I-be. Ezt az elvárást a csapat magabiztosan teljesítette is, és a 2015/16-os pontvadászatot az élvonalban kezdte, amelyben a már említett 5. helyen végzett.

– Az előző évekből okulva lehetőségeinkhez mérten megerősítettük a keretet és hogy ez jó döntésnek bizonyult – értékelt Horváth Tamás. – Az együttes a biztos bennmaradást tűzte ki reális célként, de néhány jól sikerült őszi mérkőzés már előrevetítette annak a lehetőségét, hogy ennél több is elérhető lesz a tavaszi folytatásban.

Az első táblán játszó, és a szezon előtt érkezett Vajda Levente nagymester 9 ponttal (az ugyanennyit teljesítő Horváth Tamással holtversenyben) a csapat legjobb pontszerzője lett. Az 5. helyezés pedig minden várakozást felülmúlt, különösen a következők ismeretében. Zalaegerszeg évtizedek óta híres utánpótlás neveléséről, az ebből a műhelyből kikerülő játékosok adják a második csapat, az NB II-es játszó Z. Csuti-Baki Agrocentrum magját. A helyzet azonban országos szinten megváltozott, a sakk bekerült a Sport XXI programba, létrejött egy regionális hálózat, ahonnan a legjobbak a híres nagymesterről, Maróczy Gézáról elnevezett Központi Sakkiskolába kerülnek. Ez napi rendszerességgel több órás edzést és folyamatos versenyzést jelent, ami szinte kötelezően hozza magával, hogy az ide járó, mintegy tucatnyi tehetséges fiatal magántanulóként végzi az iskolát. A többieknek velük versenyezni szinte reménytelen.

– Kaszparovok vagy Fischerek csak nagyon ritkán születnek – állapította meg Horváth Tamás. – Mi vállaltuk, hogy saját nevelésű ifikkel játsszuk végig az évet, de ahogy várható volt, elég sok pontot elhullattunk. Ha jövőre nem akarunk újra evvel a problémával szembesülni, igazolnunk kell egy, a korosztályában nemzetközi szinten jegyzett fiatalt. Ez persze anyagi kérdés, egy ilyen játékos edzése és versenyeztetése többe kerül, mint egy nagymester.

Nyáron csak a csapatbajnokság szünetel,   a játékosok ilyenkor egyéni versenyeken vesznek részt. Horváth Ádám egerszegi nagymester például a napokban Prágában, a Mitropa Kupán játszó válogatottat erősíti, a nemrég befejeződött Zalakarosi Sakkfesztiválon pedig a klub 15 játékosa vett részt.

Horváth Tamás már több mint 30 éve a zalakarosi viadal főszervezője. A közel 300 sakkozót felvonultató versenyen idén 34 nemzetközi nagymester ült asztalhoz. Horváth Tamás ezt a rendezvényt így összegezte:

– A zalakarosi sakkverseny idén először került három csoportban megrendezésre, közel 300 versenyzőt vonzott 25 országból. Érdekes, hogy a fürdővárosban ezúttal a magyaroké után a tizennégy tagú indiai delegáció volt a legnépesebb. A sakkozás őshazájának is tartott keleti nagyhatalom nagyon nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. A Zalakaroson is játszó Harika nagymesternő például nemrég nyerte meg a FIDE internetes villámbajnokságát.

Zalakaroson egyébként a már említett Vajda Levente, a Csuti játékosa remekül szerepelt, hiszen a nagyon erős mezőnyben a második helyen végzett.

Címkék#sakk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!