Sport

2017.01.29. 19:00

Ezer kilométer felett

Zalaegerszeg - Az ötletgazda és főszervező Pataki János nadrágban, ingben, nyakkendőben végrehajtott fejese koronázta meg tegnap a fedett uszodában a harmadízben megrendezett Dóczy Éva 24 órás Úszógálát is.

Varga Andor

A látványos pillanat a tavalyi premier után már visszavonhatatlan hagyomány a viadal történetében, mely nem kétséges, hogy jövőre íródik tovább. Az álló napon át tartó versenyszerű úszás közösségteremtő ereje ismét megmutatkozott, és talán egyetlen résztvevő sem volt, aki ne tökélte volna el: egy év múlva visszatér Egerszegre.

Ahol pedig addigra jelentős változások következhetnek be a sportág létesítményhelyzetében. A gála szombati megnyitóján Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a régóta várt uszodarekonstrukció engedélyes tervei készen vannak, és ha három hónap múlva elkészül a kiviteli dokumentáció is, akkor még az idén alapkőletétel következhet.

A rajt előtti ceremónián szót kapott dr. Gárdos László, aki a szervezésbe idén beszállt Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány elnökeként beszélt. Kiemelte: munkájukban nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is, innen nézve pedig nem lehetett kérdéses, hogy részesei akarnak lenni egy ilyen remek rendezvény létrehozásának.

A résztvevők magukat ünneplik a medencében a 24 óra letelte után. A 10 csapat 1025,4 km-t úszott
Fotó: Pezzetta Umberto

Gárdos László a Törekvő Vízipókok színeiben (egyébként Pataki János csapattársaként) az úszásból is kivette a részét. Ezen a téren pedig volt tennivaló bőven: a tíz résztvevő alakulat (a nevezésnél korhatár nincs, de a csapatok legkevesebb tizenhat fővel állhatnak rajthoz) másnap délig rótta a hosszokat.

A mezőnyből a legszorgalmasabb az ajkai Igyunk Rája elnevezésű gárda volt, melynek tagjai 122 kilométert és 450 métert tettek meg 24 óra alatt. Mögöttük a régiós szervezésű Fröccs zárt 119,9 km-rel (és a nevükhöz fűződött a legjobb kétórás úszás: a viadal hajrájában 11 850 métert produkáltak), a harmadik pedig a tavalyi ezüstérmes, a veszprémi Laman Team (118,2 km) lett. A versenyrekord nem volt veszélyben, azt az első úszógálán győztes dunaújvárosi Swimpact tartja továbbra is, 143,7 km-rel.

A díjkiosztón különdíjak is gazdára találtak. Legfiatalabb úszóként az 5,5 éves Belléncs Lacikát köszöntötték, a legfiatalabb csapat címet pedig a ZÚK együttese vehette át - a zömében a klub utánpótlásából verbuvált alakulat lett egyébként a legjobb helyi gárda is. A legidősebb úszónak idén is a helybeli dr. Baráth Csaba bizonyult - ő tavaly, még 72 évesen is átvehette ezt a címet. A legmagasabb átlagéletkorú csapat a Törekvő Vízipókok lett - Pataki János úgy fogalmazott: a győztes pontos eredményét nem meri megmondani. A legsportszerűbb csapatnak a Tavirózsák és Hínárok együttest találták - ez a szerveződés először indult a viadalon és nyolcadikként nem sok csapatot vert meg .

A következő 24 órás úszásra amúgy nem kell egy évet várni - márciusban Keszthelyen is lesz hasonló viadal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!