Sport

2017.05.17. 15:55

Nemcsak sakkfesztivál, de komoly verseny is lesz Zalakaroson

ZALAKAROS - Csütörtökön veszi kezdetét a 36. alkalommal megrendezendő Zalakaros Sakkfesztivál, ami az idők során annál jóval nagyobb hírnevet szerzett magának, mint egy "sima" verseny. A május 18. és 26. között rendezendő viadalra a világ minden pontjáról érkeznek versenyzők.

Kerkai Attila

Bő két héttel ezelőtt már tartottak egy sajtótájékoztatót a viadallal kapcsolatban, hiszen leginkább versenyt takar a sakkfesztivál elnevezés, semmint egyfajta örömjátékot . A 35 évvel ezelőtti első sakktorna az évek során valóban kinőtte magát, ma már a sakktársadalmon belül is igazi rangja van. Mindezt az is jelzi, hogy 27 ország versenyzőit várja a 36. Zalakaros Sakkfesztivál, s ahogy Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere, egyben a viadal fővédnöke is megfogalmazta a korábbi sajtótájékoztatón, a sakk révén mondhatja el magáról a település is, hogy a híre eljutott a világ minden pontjára.

És így lesz ebben az elkövetkező tíz napban is, hiszen az internetes közvetítés révén távoli földrészekről is követik majd az itteni eseményeket. A torna főszervezője, szakmai igazgatója, Horváth Tamás a rajt előtt számokkal is szolgált.

Rapport Richárd ismét indul Zalakaroson, övé a legmagasabb Élő pontszám is
Fotó: Szekeres Péter

- Összesen 309 sakkozó adta le a nevezését, s ezt a számot a korábbiakban meg sem tudtuk közelíteni - hallottuk tőle. - Ahogy a sportágat ismerők és követők a korábbi években megszokhatták, három csoportban zajlanak majd a küzdelmek. Értelemszerűen az A-csoport jelenti a fő versenyt, amelyre 133 sakkozó regisztrált, közöttük 42 a nemzetközi nagymester, ami önmagáért beszélő szám.

Csak Indiából negyven versenyző indulását jelezték, de Brazília, Ausztrália és a Fülöp-szigetek is küld sakkozót a versenyre. A legmagasabb Élő-ponttal (2698) Rapport Richárd rendelkezik a nevezők között és az első tíz is 2600 feletti versenyző.

Az A-csoport küzdelmeit a Hotel Karos Spa-ban rendezik, a B-csoport, amelyben 150, míg a C-csoport, ami 26 sakkozót jelent, ők a helyi Móra Ferenc Általános Iskolában versenyeznek egymással.

Ahogy korábban, úgy az idén is a 9 fordulós svájci rendszerű zalakarosi viadal egyben a nyílt magyar férfi és női országos bajnokságot is magába foglalja és a fiú junior ob-t is.

A Magyar Sakkszövetség és Zalakaros közös rendezvénye, a 36. Zalakaros Sakkfesztivál megnyitóját május 18-án 14 órakor a Hotel Karos SPA-ban rendezik, az első fordulót is itt kezdik 15 órától. Jövő csütörtökig minden nap 15 órakor kezdődnek a partik, kivéve a jövő pénteki zárónapot, amikor 9 órakor kezdik meg az utolsó fordulót és az eredményhirdetést is ezen a napon tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!