Sport

2017.06.08. 17:05

Komáromi Tibor: ahol Berzicza Tamás felnőtt, ott jól végzik a dolgukat

ZALAEGERSZEG - A közelmúltban rendezték meg a zalai megyeszékhelyen a Diák II. korosztályú birkózók országos bajnokságát. Az eseményen jelen volt sportág egyik hazai ikonja, Komáromi Tibor, a magyar szövetség szakmai alelnöke, akivel egy sikeres Európa-bajnokság után beszélgethettünk.

Kerkai Attila

Ritka szép sikert értek el a magyar birkózók a május elején, Újvidéken lezajlott Európa-bajnokságon. A magyar küldöttség két arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel zárta a viadalt. Az egerszegi diák ob-n pedig Komáromi Tibor Balaicz Zoltánnak, a város polgármesterének és Berzicza Ferencnek, a helyi Birkózó SE szakmai vezetőjének is a Magyar Birkózó Szövetség emlékplakettjét adta át, többszörösen is ünnepi hangulatban kezdhettük tehát a beszélgetést.

- Valóban volt eredmény bőven az újvidéki Európa-bajnokságon, és az ilyen mindenképpen örömteli - mondta kezdésként Komáromi Tibor, 1988 Szöul 82 kg-os kötöttfogású olimpiai ezüstérmese, háromszoros világbajnok, Európa-bajnok, kétszeres ezüst- és négyszeres Eb-bronzérmes. - Nem is emlékszem, hogy kötöttfogásban szereztünk-e valaha csapat aranyérmet Európa-bajnokságon, mint ahogy most sikerült. Vagyis rendkívül sikeres Eb volt ez számunkra.

 

- Mit gondol, minek volt köszönhető ez a "felfutás"?

- Nyilvánvalóan a kiváló felkészülésnek és annak, hogy a bírók, a versenyzők is egyet láttak abból, ami a szőnyegen történt. A riói olimpián nem jött össze az érem, pedig az olimpiát mindenki figyeli, arra emlékeznek.

- A hátország minden sportágnak fontos. Miként van ez a birkózásban?

- Fontos, hogy legyenek vidéki bázisok. Itt Zalaegerszegen is vannak hagyományok. Az innen indult Berzicza Tamás annak idején volt a kötöttfogású válogatott csapatkapitánya is, s ahol ilyen klasszist nevelnek, ott jól végzik a dolgukat. Szükség van a birkózásra az ilyen városokban és Egerszeg most szerencsés, hiszen az elindult létesítményfejlesztő programban megújult a birkózócsarnok. A szövetségi elgondolás az, hogy minden ilyen klub az országban kapjon hasonló lehetőséget a fejlesztésre.

- A sportágat belülről ismeri. Mire van leginkább szüksége a kluboknak?

- A mai világ már jóval igényesebb a korábbinál. A kulturált körülményekkel is meg kell győzni a szülőket, hogy nyugodtan adják oda a gyerekeiket a birkózóknak, ahol jó helyen vannak. De leginkább az olyan edzők kellenek, akik jó birkózókat nevelnek. Például itt Zalaegerszegen Gerencsér Zoltán, hiszen ő is már sok éve eredményes munkát végez.

- Mennyire népszerű ma a birkózás ön szerint? Akár idehaza, akár a világban?

- Mennyire lehet népszerű egy ősi sportág? Ez egy tradicionális, régi sport, ami 2017-ben is mentálisan felkészített embereket nevel. A gyerekek szeretik a birkózást, és a szövetség folyamatosan azon dolgozik, hogyan lehet még több fiatalt a birkózócsarnokokba csábítani.

- Szakmai szempontból mi most a legfontosabb a magyar birkózásban?

- Az, hogy legyen egy acélos csapat a junioroknál, melynek tagjaiból nagy bajnokok lehetnek. Ezzel nem azt mondom, hogy például Lőrincz Tamásék hagyják abba, hanem azt: az ő tapasztalataikat a fiatalok vegyék át.

- Mennyire jó a sportágnak, hogy viszonylag sokszor változnak a szabályok?

- Nem mondhatni, hogy a birkózásban állandók lennének a szabályok. Mi magyarok pedig olyanok vagyunk, hogy mindig alkalmazkodni tudunk ezekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!