Sikeres évet zártak, de a tavalyinál tudatosabb tervezés szükséges

2016. január 07., 19:12
komment
Szentgyörgyvölgy – Falufejlesztés és közösségépítés – ezt a két prioritást tűzte ki maga elé 2015-re az őrségi település önkormányzata. Varga Zsuzsanna polgármester szerint komoly eredményeket sikerült felmutatniuk, ez évben azonban tudatosabb tervezés mentén kívánnak dolgozni.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A polgármester véleménye szerint az elmúlt esztendőt tanulóévnek célszerű tekinteni. Elsősorban azért, mert a 2014 őszén újonnan felállt önkormányzatnak sok megöröklött feladatot kellett megoldania.

– Ezek közt olyan komoly terhek is voltak, mint a többfunkciós szolgáltató központ kialakítása, aminek ránk háruló kötelezettségei közt szerepelt egy közösségi animátor egész munkaidős alkalmazása is – mondta Varga Zsuzsanna. – Ez természetesen a faluban élők számára is előnnyel járt, hiszen könyvtár és az internetes szoba ezáltal mindennap, így még szombaton is nyitva van. A szolgáltató központ megnyitásától, azaz áprilistól év végéig közel harminc önálló program volt a településen.

A közmunkaprogramot ugyancsak sikeres kezdeményezésnek nevezte a polgármester, hiszen nemcsak a zöldségtermesztés terén értek el eredményeket, de az urnafal kialakítása, a ravatalozó felújításának első üteme, a település virágosítása, valamint a közösségi kemence kialakítása is ennek köszönhető. Ez utóbbi már összekapcsolta a felvezetőben említett két prioritást. A közösségépítés olyan eredményeket is hozott, mint a kézimunka szakkör beindítása, egy helyi sportegyesület megalakulása vagy a kulturális alapítvány újjászervezése. A polgármester hosszan sorolja a tavalyi eredményeket, az elkorhadt fahidak cseréjétől egy új falugondnoki jármű beszerzésén át a kitelepítettek emlékművének a felújításáig. Ugyanakkor azt is elismeri: a pénzügyi helyzetük stabilizálása érdekében is kellett hozniuk döntéseket, többek közt a körzethez tartozó öt településsel megosztották a védőnői szolgálat költségeit, a házi segítségnyújtás feladatát átadták, s az idősek otthonában is szükség volt takarékossági intézkedések bevezetésére. A gazdálkodásukkal kapcsolatos döntések közé tartozott továbbá, hogy felülvizsgálták az önkormányzat tulajdonában lévő bel- és külterületi szántóföldek hasznosításával kapcsolatos korábbi intézkedéseket, s azokra bérleti szerződéseket kötöttek, illetve ahol az indokolt volt, ott értékesítették is a kérdéses ingatlant. A korábban elhanyagolt árkok és utak melletti területek kitisztítása során egy vállalkozó által letermelt fa értékesítéséből ugyancsak jelentős bevételük keletkezett.

– Ami az új évet illeti, szeretnénk a tavalyinál sokkal tudatosabban tervezni – folytatta Varga Zsuzsanna. – A közmunkaprogramot mindenképpen továbbvisszük, itt a végső cél egy önállóan gazdálkodó szociális szövetkezet létrehozása lenne. Megoldást kell találnunk a szennyvízkezelésre, valamint szükség lenne a szociális otthon felújítással egybekötött bővítésére, illetve az orvosi rendelő felújítására is.

2016. január 07., 19:12

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...