Zalaegerszeg

2014.03.24. 18:15

A víz és az egészség

Zalaegerszeg - A Landorhegyi-iskola játékos váltóversenyt, a Ganz-Munkácsy-iskola pedig egészségnapi programokat rendezett hétfőn a tanulóknak.

Horváth A. Attila

A régi Pais-iskola épületében működő tanuszodában úszó- és ügyességi versenyt szervezett a Landorhegyi-iskola alsós tanulóknak a víz világnapja apropóján. Ezúttal az Ady-, az Eötvös- és a Liszt-iskola 1-1, a házigazda intézmény pedig két csapattal nevezett a megmérettetésre, amelynek elsősorban a játék öröme és az élményszerzés volt a lényege.

Mátai Ferenc igazgató köszöntőjében felhívta a gyerekek figyelmét az életet adó víz jelentőségére – mint mondta, felnőttként nekik is törekedniük kell majd arra, hogy elérhető legyen a tiszta víz a környezetükben –, majd elindult a verseny: a hatfős vegyes csapatok tagjaiként 2., 3. és 4. osztályos fiúk, valamint lányok mérték össze ügyességüket a medencében. Már az első feladat nagy küzdelmet hozott, a gyerekeknek labdákkal a kezükben kellett végigszáguldaniuk a pályán (ki úszva, ki futva tette meg a távolságot), később pedig gumimatracon evezés, alagútúszás és úszóváltó versenyszámban is próbára tették erejüket. Senkó Mária főszervező elmondta: másodszor hirdették meg a rendezvényt, és szeretnék, hogy hagyománnyá váljon a váltóverseny.

 

Egészségutca, aerobic-, futsal-bemutató, sportfoglalkozás várta egyebek mellett a diákokat hétfőn a zalaegerszegi Ganz-Munkácsy középiskolában, ahol második alkalommal szervezték meg az egészségnapot. A két tagintézményben az 1100 diák 40 csoportra szétosztva látogatott el a helyszínekre, amelyekből húszat rendeztek be. Ez alkalommal egy-egy csoport ötöt keresett fel, s mivel a jövő tanévben még két egészségnapot tartanak, a sorozat végére a diákok mindegyik helyszínre eljutnak.

Mint a projekt vezetője, Molnár Tibor érdeklődésünkre közölte, a húsz helyszínen különböző egészségügyi szűrésekkel, táplálkozási, életvezetési tanácsokkal, valamint dohányzás elleni és drogprevenciós előadásokkal várták a diákokat és a tanárokat. Mindezt ráadásul egyénre szabottan is igénybe lehetett venni, ily módon egészségügyi és mentális problémákra is fény derülhetett. Az egészséges táplálkozásról szóló előadásokhoz kapcsolódóan az érdeklődők megkóstolhatták a profi szakácsok által készített reformfinomságokat is.

A programban több tucat szakember – orvos, ápoló, személyi edző, dietetikus, kozmetikus, fodrász, valamint bűnmegelőzési tanácsadó – vett részt és adott tanácsokat a diákoknak a tudatosabb életvezetéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!