Zalaegerszeg

2014.04.02. 15:00

Változó szervezet, bővülő feladatok a könyvtárban

Zalaegerszeg - Az elmúlt évről, az idei tervekről és a kistelepülési könyvtárellátó rendszerről tartottak szerdán sajtótájékoztatót a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Magyar Hajnalka

Tavaly januártól összevont intézményi keretek között, mintegy 330 ezer dokumentummal fogadja közel 8 ezer beiratkozott olvasóját a zalaegerszegi fenntartásban működő Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Az egyesülés számos teendővel járt, az adatbázisok összefésülése, amit 2 millió forinttal a megyeszékhely is támogatott, a mai napig tart. További feladat a Deák Ferenc könyvtár és a József Attila tagkönyvtár közötti stabil internet kapcsolat megteremtése – mondta el egyebek között Kiss Gábor, a bibliotéka igazgatója.

Nemcsak az az információ fontos, amivel egyetértünk. Kiss Gábor a Zalai Összetartás nemrégiben restaurált példányaival. Fotó: Pezzetta Umberto

Az állomány frissítése folyamatos, tavaly 5150 új könyvet vásároltak, s emellett jelentősen apasztották az elavult dokumentumok hányadát. A beiratkozott olvasók száma enyhén csökkent, ám a forgalom nőtt, amihez minden korosztályt megszólító rendezvényeik is hozzájárultak. Több új kiadvánnyal jelentkeztek, s folyamatosan restaurálják a birtokukban lévő, unikális értékkel bíró sajtótermékeket. Így az '50-es évek zalai sajtótermékeit, valamint a Zalai Összetartás című nyilas lap 1944 november és 1945 február közötti számait, amelyekből nincs több példány az országban.

Folytatásként Sebestyénné Horváth Margit, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer vezetője mutatta be a kistelepüléseket kiszolgáló, újonnan megszervezett hálózatot, amihez a zalai községek 95 százaléka, továbbá Pacsa is csatlakozott. Az egységes fellépésnek köszönhetően a könyvesbolti árnál 31 százalékkal olcsóbban tudtak új könyveket vásárolni, s 47 számítógép, 62 nyomtató, 40 fényképezőgép, 8 projektor megvásárlásával gyarapították a kistelepüléseken az eszközparkot. Emellett 600 program szervezésében vagy finanszírozásában vettek részt.

Végezetül Kiss Gábor szólt az idei tervekről, köztük a Deák Ferenc és a nők konferencia előadásainak megjelentetéséről, a Keresztury emlékévről, s bemutatta a könyvtár új arculatát, logoját és honlapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!