Borosta

2015.05.06. 15:13

A fájdalmas szúrások sem tántorítják el a kanizsai férfit kedves hobbijától

Nagykanizsa - A nagykanizsai Hári Béla különleges és bizony, fájdalmas szenvedélynek hódol: kaktuszokat gyűjt.

Horváth-Balogh Attila

A szúrós szépségek fiatalabb korában teljesen lenyűgözték, s azóta a rabjuk. A férfi mozdonyvezetőként ismerkedett meg a növények ezen fajával, s azóta szenvedélyesen gyűjti őket.

– Sokfelé jártam, utaztam munkámból kifolyólag és az állomásokon számos ablakban láttam kaktuszokat, illetve úgynevezett pozsgás növényeket – idézte fel a kezdeteket Hári Béla. – Utóbbi a nagyobb csoport, ebbe tartoznak bele a kaktuszok is, s ezt a viszonyt valahogy úgy lehetne lefordítani, hogy minden kaktusz pozsgás, de nem minden pozsgás kaktusz, tehát a pozsgás növények közt jó párnak nincs szúrós tüskéje, gondoljunk csak a kövirózsára. És feltűnt, hogy ezek a növények milyen jól bírják az ablaküveg mögött a hőséget, a nyári forróságot – ami érhető, hiszen a kaktuszok többsége Mexikóban őshonos. A laikusok nem is hinnék, mennyire változatos növényekről beszélünk, hiszen megfelelő tartás esetén gyönyörű virágokat hoznak és a lakás díszei lesznek. Ahol olyasmit láttam, ami megtetszett, kértem hajtást, amit csak ledugtam és viszonylag hamar meggyökeresedett. Borzasztó könnyen szaporítható.

Hári Béla immáron több évtizede a szúrós szépségek szerelmese, képünkön néhány kedves kaktuszával foglalatoskodik. Fotó: Szakony Attila

A férfi elárulta: 40 évvel ezelőtt kezdődött a kaktuszokkal kapcsolatos szerelme, s a fénykorban ezerféle faj volt a birtokában, ami akár 4-5 ezer darabot is jelenthet. Ma már ez a szám „csak” körülbelül ezer, ugyanis ahogy fogalmaz: amióta nyugdíjas, alig van ideje rá, hogy a növényeivel foglalkozzon.

– Újabban átálltam a télálló kaktuszokra (hiszen ma már Magyarországon nem annyira hidegek a telek), mert ebben a korban a súlyuknál fogva már elég nehéz beköltöztetni őket a lakásba a fagyok elől.

A férfi azt sem rejtette véka alá, hogy kedvencei nem egyszer okoztak már neki fájdalmat, volt köztük, ami begennyesedett, mások viszont csendben felszívódtak. Mindenesetre a szúrós hobbit a család tagjainak többsége is bizonyos távolságtartással szemléli. Mégis úgy tűnik, legnagyobb, 25 éves unokája talán tovább viszi e foglalatosságát, mert mutat érdeklődést a kaktuszfélék, a növények iránt. Arról nincs információnk, hogy magasan van-e a fájdalomküszöbe...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!