Egyéb

2010.09.27. 09:15

"Desszert" is jár: a thai talpmasszázs más, mint az európai

A talp a test térképe, a talpmasszázs öngyógyító módszerként különösen hatásos a belső szervek funkcionális zavarai esetében. Utánajártunk, miben különbözik thaiföldi változata az európaiétól.

Péter Gyöngyi

Kellemes illat, hangulatos félhomály, lágy zene fogadja az embert a szalonban, ahol szakképzett thaiföldi masszőrök gondoskodnak a testi-lelki felüdüléséről. Az olajos thai masszázs, a tradicionális thai masszázs, a herbal masszázs jelentette élményhez nem csupán a gyakorlott mozdulatok, de a békés környezet is nélkülözhetetlen. Ugyanez igaz a thai talpmasszázsra is, melyről Komáromi Adél árult el kulisszatitkokat.


- A thaiföldi talpmasszázs különbözik az európaitól, mégpedig abban, hogy előbbi esetében nem csak a talpat ésa lábfejet kezelik , hanem a lábszárat is, egészen térdig. Speciális nyomófát használnak hozzá a thai hölgyek, mellyel jobban, erőteljesebben tudják stimulálni a talpon lévő reflexzónás pontokat. Kezükre, ujjaikra olaj, krém is kerül - mondta az egerszegi szalon egyik tulajdonosa. - Ismert, hogy belső szerveink szinte valamennyi idegpálya-végződése megtalálható a talpon. Ha egy testrészünk, szervünk beteg, rossz a keringése, akkor a talpon az ahhoz tartozó pont érzékeny lesz, adott helyen fájdalmat érzünk még enyhe nyomás hatására is. Ha ezt a pontot megfelelő módon masszírozzák, javul a hozzá tartozó testrégió keringése. Gyakran apró csomókat lehet kitapintani, ezeket a húgy-sav vagy más salakanyagok produkálják. Masszírozásnál ezek ropognak. A talpmasszázs serkenti a belső szervek aktivitását, segíti a salakanyagok és a toxikus anyagok lebontását, egyensúlyba hozza a vér- és nyirokkeringés működését, javítja a kondíciót, az állóképességet. Egészséges ember esetében az életenergia akadálytalanul áramlik a meridiánokban, de a stressz, a sérülés, a helytelen életmód megzavarja ezt. A masszázs újraindítja a megrekedt energiát. Fejleszti a szervezet védekező erejét, méregtelenít és elősegíti a hosszú életet.


Komáromi Adél elmondta, a talpmasszázs kortól, nemtől, egészségi állapottól függetlenül alkalmazható, nincsenek mellékhatásai.

- A masszázs mindig lábmosással kezdődik, ez nemcsak a higiénia, de a testi-lelki ráhangolódás miatt is fontos. A masszázst ötperces pihenő, relaxáció követi forró törülközős borogatással. Ez segíti a méreganyagok kiválasztását is, és kellemes érzés. Olyan, mint étkezés után a desszert - folytatta beszélgetőtársam. - Thaiföldön nagy hagyománya van a masszázsnak, a családok nő tagjai rendszerint lazítják el ilyen módon a munkából hazatérő férjet, fiút. Ez ugyan a feleség, az anyuka feladata, de a lányok már ebben a szellemben nőnek fel, különösen vidéken. És aztán van, aki végül mesterségévé választja, és szakiskolában sajátítja el a tudnivalóit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!