Egyéb

2010.11.20. 07:07

Az állásinterjún való sikeres szereplés jól bevált receptje

Álmaink állása megszerzésének a kulcsa az állásinterjún való megnyerő szereplés. Mivel minden felvételi elbeszélgetés más és más, a sikerhez sajnos nincs biztos recept.

dr. Magyar Nóra

Bizonyos szempontok figyelembevételével és egy kis gyakorlat szerzésével azonban kedvezőbb esélyeink vannak a jó szereplésre.

- Már magára az interjúra való felkészülés is nagyon fontos - jegyzi meg elöljáróban Koronczi Dóra életpálya tanácsadó. - Önmagunkból fel kell készülni, ami nem mindig könynyű. Figyelembe kell vennünk az adott álláshoz szükséges készségeket, képességeket. Át kell gondolni, hogy ezekből melyekkel rendelkezünk, és az interjún érdemes kimondani ezeket. A szakmai múltunkban is kutakodni kell és kiemelni az olyan tapasztalatokat, amik a megpályázandó állásnál fontosak, döntőek lehetnek. A másik, amiből mindenképpen fel kell készülni, az maga a cég és a betöltendő munkakör.

A pályaorientációs tanácsadó felhívja a figyelmet az állásinterjú kezdeti másodperceinek meghatározó jellegére, hiszen ekkor alakul ki az a bizonyos első benyomás, amely jelentősen meghatározhatja az interjú kimenetelét.

- Nagyon fontos, hogy pontosak legyünk - mondja. - Az sem jó, ha túl korán érkezünk, de annyi időt mindig hagyjunk, hogy a megbeszélés előtt ellenőrizni tudjuk a megjelenésünket. Már az is nagyon meghatározó, ahogy belépünk az ajtón, ezért fontos, hogy ápoltak legyünk és harmóniát sugározzunk.

Véleménye szerint különösen figyelni kell az adott álláshoz, munkakörnyezethez alkalmazkodó, pedáns öltözködésre.


- Semmiképpen se legyünk kihívóak, a ruha legyen kényelmes, hogy az interjú során ne feszengjünk. A hölgyeknél a világos blúz és sötét szoknya vagy nadrág domináljon, a férfiaknál az öltöny nyakkendővel a tökéletes választás. A hölgyek nyáron világosabb, télen sötétebb tónusú színeket válasszanak. A hajviseletnél is az egyszerűségre kell törekedni, és arra, hogy összhangban legyen a ruhával.

Hiába van nyár, papucsban vagy szandálban semmiképpen se menjünk, és hivalkodó ékszereket se viseljünk.

Szakértőnk beavat minket, hogy bemutatkozásnál a jó kézfogásnak határozottnak, de semmiképpen sem agresszívnek kell lennie.

- Néhány másodpercnél nem kell tovább tartania, érdemes az interjúztató szemébe is belenézni, és még egy mosolyt is hozzátenni a jó benyomás keltése érdekében. Fontos a határozottság és a jó fellépés, azonban a túlzott magabiztosság sem jó, ha pedig túl félénkek vagyunk, azzal csak alulértékeljük magunkat. Hozzáfűzi, hogy egyenes háttal, de kényelmesen üljünk, mosolyogva, így a beszédünk is önbizalommal teltnek tűnhet, ne tegyük keresztbe a kezünk, mert az zárkózottságra utal, hanem tegyük lazán magunk mellé, vagy a szék karfájára. A lábunkat is érdemes egymás mellett tartani, mert sokan a keresztbe tett lábat is zárkózottságnak észlelik.

- Ha megkínálnak minket, nyugodtan fogadjuk el. Ha kérdeznek tőlünk valamit, érdemes néhány másodpercig várni, ne sokat, mert akkor azt hiheti az interjúztató, hogy bizonytalanok vagyunk. Megfontoltan, lassan beszéljünk, ezzel is harmóniát, magabiztosságot fogunk sugározni.

Bár minden interjú más, vannak olyan kérdések, amelyek gyakran előkerülnek.

- Sok esetben megkérik az alanyt, hogy beszéljen öt percet önmagáról, vagy megkérdezik a rövid távú, hosszú távú terveit, milyen elképzelései vannak az állással kapcsolatban. Olyanra is volt már példa, hogy megkérdezték a jelentkező véleményét az ideális munkakörnyezetről. Kell egy rutin a jó szerepléshez, és ennek megszerzésével még egy olyan kérdésből is, hogy sorolja fel három rossz tulajdonságát, azzal a válasszal, hogy precíz vagyok, ezért néha lassabban dolgozom is jól lehet kijönni.

Koronczi Dóra arra külön felhívja a figyelmet, hogy csak az igazat mondjuk, hiszen a hazugság hamar kiderül, és nagy kellemetlenséggel jár. Az interjú során szabad kérdezni, hiszen egy jól megfogalmazott kérdés az ellátandó feladatkörrel kapcsolatban csak az érdeklődésünket fogja megmutatni. Az eredményről körülbelül 4-5 nap múlva lehet telefonon érdeklődni.

- Talán az a legfontosabb, hogy megértsük annak a fontosságát, ha nem vagyunk hitelesek, akkor az egész ugrott. Csak úgy tudjuk eladni magunkat, ha önmagunkat adjuk! - fűzte hozzá végül szakértőnk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!