Gazdaság

2011.01.25. 07:30

Közeleg a szakképzési hozzájárulás bevallása

Közeleg a határideje a szakképzési hozzájárulás február 25-i bevallásának. A vállalkozások, könyvelőirodák dolgát megkönnyítendő szervezett tegnap e témáról szakmai fórumot a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Hajdu Péter

A szakképzési hozzájárulás (szkh), mint neve is mutatja, a hazai szakképzés céljait hivatott elősegíteni. Az adóhatósághoz történő befizetések - melyek mértéke a befizetésre kötelezettek tb-járulék alapjának 1,5 százaléka - a munkaerő-piaci alapban halmozódnak fel, s ebből támogatják pályázatok, visszaigénylések révén a szakképzést. A téma szakértője, Pósa Józsefné, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, évente mintegy 60 milliárd forintról van szó. Ebből tavaly 15 milliárdot fizettek ki visszaigénylésekre, a többit pályázatok eredményeképpen osztották el. Ezekhez az összegekhez azok a szakképző intézmények, illetve gazdálkodó szervezetek juthatnak, amelyek a szakképzési hozzájárulási kötelezettségüket a gyakorlati képzés megszervezésével teljesítik. Az adóhatósághoz befizetőknek július 20-ig kell teljesíteniük, azoknak, akik gyakorlati képzés szervezésével teljesítenek, év végén van elszámolási kötelezettségük, vagy visszaigénylési lehetőségük, de bizonyos feltételek teljesülése esetén erre év közben is sor kerülhet.

A tanulókat gyakorlati képzésben részesítőknek az NSZFI-hez az erről szóló bevallást kell benyújtaniuk. Az országban mintegy 300 ezer cég szerepel a nyilvántartásban, s ezek közül 2009-ben 5500 vállalkozás teljesítette az szkh-kötelezettségét gyakorlati képzéssel. Utóbbiak száma azonban növekszik, tavaly, mint a szakértő elmondta, újabb 1200-an jelentkeztek be az NSZFI-nél. Mint az intézet osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, folyamatban van a szakképzési hozzájárulás bevallási rendszerének az egyszerűsítése, de hogy ez mikor léphet életbe, egyelőre nem tudni.
A megjelentek részletes információt kaptak a szakértőtől, aki felhívta a figyelmet a szakképzési hozzájárulási bevallás február 25-i határidejére. Ez azért is fontos, mert elmulasztása kizáró ok mindenféle pályázatból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!