Gazdaság

2011.03.09. 07:19

Nem segít a szegényeken a családi adókedvezmény

Sokan fűztek nagy reményeket a kormány családi adókedvezményről szóló intézkedéséhez. Mostanra jó néhányan már biztosan úgy látják: várakozásaik túlzóak voltak.

Horváth-Balogh Attila

A kormány célja, hogy a gyermekvállalás ne jelentsen többé fokozott szegénységi kockázatot, ezért bőkezű támogatást nyújt. A családok egy és két gyermek esetén gyermekenként havi 62 500 forint, míg 3 gyermek vállalásától gyermekenként havi 206 250 forint kedvezményt számolhatnak el a jövedelmükkel szemben. - olvashattuk a családi adókedvezmény beharangozóját a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján tavaly december 30-án. Azóta kiderült: bár jól hangzik, a valóság nem ennyire mutatós.

- Azok az emberek, akiknek istenigazából szükségük lett volna a támogatásra, nem jártak jobban a családi adókedvezménnyel, sőt - szögezte le elöljáróban Rózsás János nagykanizsai könyvelő. - Ugyanis nagyobb hányaduk egyszerűen nem kap annyi jövedelmet, hogy valóban le tudja vonni az adóalapból az egy és két eltartott esetén 62 500, három eltartottnál pedig eltartottanként 206 250 forintot.

Rózsás János elmondta: jártában-keltében sok helyütt hallja, hogy a családi adókedvezmény szép ígéret volt, ám csak a gazdagabbak élvezhetik a gyümölcsét, akik közel félmillió forintot vagy annál is többet keresnek havi szinten.


Konkrét példákkal illusztrálta a helyzetet a szintén nagykanizsai Turzó György, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara megyei elnöke.

- Számításaink szerint havi nettó 109 ezer forint bérrel kell rendelkezni ahhoz, hogy egy gyermek után a maximális, 62 500 forintos családi adókedvezményt érvényesíteni lehessen - vázolta. - Két gyermekkel havi 158 ezer forintos tiszta jövedelem kell ahhoz, hogy a fizetendő adó teljes egészében zsebben maradhasson. Három kedvezményezett gyermek esetében pedig 487 ezer forintos nettó fizetés mellett lehet érvényesíteni ténylegesen is a kedvezményt, összesen 618750 forintot, itt már nincs is szükség az adójóváírásra. (Fontos megjegyezni, hogy az említett jövedelmeket a szuperbruttósítás előírásai szerint 27 százalékkal növeltük, s az így kapott összeggel számoltunk.) Ezen feltételek teljesülésekor mondható el, hogy a családi adózás komoly támogatást jelent a több gyermeket vállalóknak.

Adódik a kérdés: vajon a társadalom hány százaléka visz haza hónapról hónapra ekkora fizetést?

- A minimálbérből, azaz havi 78 ezer forintból élőnek 3 750 forint adót kell fizetnie - tette hozzá. - Ha van egy gyermeke, hiába hagyna nála havi 62500 forintot az új adózás, ténylegesen csak a 3 750 forint marad a pénztárcájában...

A szakember jelezte: a fizetendő adó összege optimalizálható, azaz akár még több is maradhat a családi kasszában, ha a kedvezményt megosztják egymás közt a házastársak. Azonban erre is csak akkor van lehetőség, ha a kisebb jövedelem mellett ott van egy kiugróan magas, amiből le lehet vonni a kedvezményt. A lényegen tehát ez sem változtat: a családi adózás azoknak jó, akik eddig sem küszködtek anyagi gondokkal.


Jogosultak
A családi adóalap-kedvezmény jövedelemkorlát nélkül érvényesíthető, már egy gyermek után is. Kedvezményezett eltartottnak mősül, akire tekintettel családi pótlékot folyósítanak, sőt, már az édesanya méhében növekvő magzat, fogantatásának 91. napjától, illetve aki családi pótlékra saját jogán jogosult, továbbá a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!