Zimbardo professzor, a modern pszichológia atyja

1 órája

Hogyan lesz a jó emberből gonosz? - elhunyt a pszichológia fenegyereke

2024. október 14-én elhunyt a szicíliai származású prof. Philip Zimbardo, a világ egyik legelismertebb szociálpszichológusa, a Stanford Egyetem emeritus kutatója. Munkássága, a stanfordi börtönkísérlet, és a bámészkodóhatással kapcsolatos kutatási eredményei meghatározóak a pszichológia, a szociálpszichológia történetében.

Arany Horváth Zsuzsa

A Zalai Hírlap munkatársaként 2017-ben találkozhattam vele a Hősöm tere program keretében, amikor az Uránia moziban zajlott konferencián az emberi kiszolgáltatottság, az eltérő élet- és sorshelyzetek iránti együttérzés, szolidaritás volt a téma. Zimbardo nagyon szerette Budapestet, évente többször járt nálunk, itt akarta bizonyítani, minden ember lehet hétköznapi hős, ha empátiával fordul a bajban lévők felé.

zimbardo
Philip Zimbardo 2017-ben Budapesten, az Uránia moziban tartott konferencián
Fotó: ZH-Archívum/Arany Horváth Zsuzsa

2003-ban az iraki háború kapcsán a világsajtót bejárta az az abu ghraibi börtönben készült fotósorozat, amely dokumentálta, hogyan kegyetlenkednek a katonák a fogvatartottakkal.  Zimbardo  ekkor kezdte azt vizsgálni, hogyan lehet az általában közönyös, hétköznapi emberekből a jobbik énjüket kihozni. Létrehozta a Heroic Imagination Projectet, amelynek célja az emberek ösztönzése és képzése arra, hogy merjenek és tudjanak kritikusan gondolkozni, álljanak ki másokért, cselekedjenek hősként a mindennapi életben és ne maradjanak bámészkodók a nehéz szituációkban.

Zimbardo  2014-ben Orosz Györgyivel és Halácsy Péterrel megalapította a Hősök Tere Kezdeményezést (ma Hősök Tere Alapítvány), amelynek célja, hogy tegyen a társadalmi közöny ellen, bátorítson, tudatosságot és tudást adjon ahhoz, hogy az emberek merjenek kiállni és tenni másokért a hétköznapokban.

A Zalai Hírlap 2017. október 12. számának 7. oldala, cikk a budapesti konferenciáról, amelyen Zimbardo is előadást tartott.
Forrás: ZH-Archívum

Zimbardo több jelentős könyvet írt. A Lucifer-hatás: Hogyan és miért válnak a jó emberek gonosszá? című műve mély betekintést nyújt az emberi viselkedés sötétebb oldalába. A Pszichológia mindenkinek 4 kötete a hétköznapi emberek számára is érthetővé teszi a psziché bonyolult működését, emellett alapműnek számít több ország pszichológiai oktatásában. Az idő-paradoxon: Hasznosítsd újra a tegnapot, élvezd a mát, és légy úrrá a holnapon! a különböző időperspektívák hatását vizsgálja a boldogság és a sikeresség megélésére.  A Nincs kapcsolat. Hová lettek a férfiak? című kötete a nemek közti teljesítménykülönbség változásának okait vizsgálja. 

Zimbardo San Franciscóban hunyt el október 14-én, 91 évesen.

 (Forrás: Hősök Tere Alapítvány)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában