Gazdaság

2012.02.03. 06:44

A megyében már majdnem teljes a tyúkok komfortja

Zala megyében tíz olyan étkezési tojástermelő gazdaság működik, amely 350-nél több tyúkot tart. Az állomány mérete azért fontos, mert e felett kell megfelelni ez évtől az unió tojástermelésre vonatkozó állatjóléti előírásainak.

Hajdu Péter

Az EU egyik 1999-es irányelve, majd az ennek nyomán kiadott minisztériumi rendelet szabott határidőt az úgynevezett fel nem javított ketrecben való tojástermelésnek. Részletesen szabályozták a ketrecben történő, fogyasztási célú tojástermelés körülményeit, 2012. január 1-ben határozva meg az áttérés határidejét. Tizennégy tagországban, köztük hazánkban sem sikerült a termelőknek teljes mértékben, határidőre áttérni a tojótyúkok életkörülményein változtató új követelményekre. A Baromfi Terméktanács adatai szerint ötszázharminc magyarországi tojótyúktartó telepből száznál több jelezte, hogy még nem felel meg az uniós előírásoknak.

E tekintetben mi a helyzet Zala megyében? - érdeklődtünk a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságán.

- Januártól a 350-nél több tyúkkal termelő üzemek közül ketreces technológiában csak az termelhet étkezési tojást, aki az új előírásoknak megfelelő ketrecben tartja az állatokat. Vagy átalakíttatta a régit, vagy újat szerzett be, vagy a ketreces tartás helyett más technológiára tért át. Összesen tíz, említett méretű árutojást termelő gazdaság működik most a megyében - mondta dr. Boncz Attila igazgató.


Hozzátette, a tíz zalai üzem évente átlagosan 40-45 ezer tojótyúkkal termeli az étkezési tojásokat.

- A tíz termelő közül egy ökológiai tojástermelést folytat, állatjólét szempontjából ez a legmagasabb kategóriák közé tartozik. Az onnan kikerülő tojásokon látható a rábélyegzett 0-ás kód. Azok a tojások, amelyeken a vásárlók az 1-es számot látják, szabad tartású tyúkoktól valók. A 2-es kóddal jelölt tojások kifutóval ellátott, vagy anélkül istállózott, más néven mélyalmos tartású tyúkoktól származnak. Öt termelő tartja ketrecben a tyúkokat - a ketreces technológiából származó tojásokra egyébként a 3-mas kódjelet kell rábélyegezni -, s ketten nem tudtak teljes mértékben eleget tenni az uniós követelményeknek határidőre. Ők is megkezdték már az átállást, és előre haladott állapotban van az ehhez szükséges beruházásuk - mondta dr. Boncz Attila.

Az igazgató elmondta továbbá, hogy az utóbbiak számára július végéig adott az Unió szigorú feltételekkel szabályozott moratóriumot. Intézkedési tervet kellett benyújtaniuk az állategészségügyi hatósághoz, aminek végrehajtását folyamatosan ellenőrzik. A feltételek közül már ők is biztosítják az állatok számára előírt területnagyságot, a korábbi 550 helyett 750 négyzetcentimétert tyúkonként. Az ezen felüli kritériumok némelyikével adósok még, ketreceik egy részét illetően. Így többek között 45 centiméterre kell növelni a ketrec belmagasságát, tojófészket kell bennük létrehozni, ülőrudat, karomkoptatót, kapirgáló helyet kell biztosítani.


Amíg az EU-s állatjóléti követelményeknek nem tesz eleget a termelő, addig korlátozottabb az értékesítési lehetősége. A teljes mértékben meg nem felelő (fel nem javított) ketrecekben termelt tojást csak ipari feldolgozásra szabad értékesíteni, és ezt a tojáson 5 milliméteres piros, festett folttal kell jelezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!