Közös sétával hívták fel a figyelmet

2 órája

Mellrák - a nők körében a leggyakoribb daganatos betegség – fotógaléria és videó

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezért Nagykanizsán is figyelemfelhívó programot szervezett pénteken a Medgyaszay Házban a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesülete. A program keretében előadásokat hallhattak az érdeklődők a mellrákszűrés fontosságáról, majd az egyesület tagjai és a meghívott vendégek közösen sétát tettek az Erzsébet térre, ahol rózsaszínű lufikat engedtek az égbe.

Pásztor András

Az egyesület és a rendezvény résztvevői a Medgyaszay Háztól indultak a figyelemfelhívó sétára

Fotó: Szakony Attila

A kanizsai egyesület immár 15. alkalommal szervezte meg a mellrák elleni figyelemfelhívó rendezvényt. Ezúttal a Medgyaszay Házban köszöntőkkel és előadásokkal kezdődött a program.

mellrák
A rendezvényen több előadást is hallhattak az érdeklődők a mellrákról, illetve a szűrés fontosságáról
Fotó: Szakony  Attila

Mellrák - propagálni a megelőzést

Elsőként Horváth Jácint polgármester szólt az egybegyűltekhez, mint mondta: roppant fontosnak tartja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a mellrák okozta daganatos megbetegedésekre, már csak azért is, mert a szűréseknek köszönhetően ma már rendkívül jól gyógyítható az idejében felismert betegség. A polgármester hozzátette: a világ számos országában tartanak figyelemfelhívó akciókat, így a jó gyakorlatok átvételével sokkal szélesebb körben lehetne propagálni a mellrák elleni küzdelem fontosságát.

A fentieket alátámasztotta dr. Brünner Szilveszter, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója is. Mint rámutatott: a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálozási okként szerepelnek a listán, a nők körében pedig egyértelműen a mellrák a leggyakoribb - évente körülbelül 5 ezer eset -  daganatos betegség. A főigazgató a szűrések fontosságával kapcsolatban jelezte: az idejében, még a tünetek megjelenése előtt feltárt elváltozást 90-100 százalék között lehet gyógyítani.

Fontos a mentális és lelki megerősödés

Karosi Lászlóné, az egyesület vezetője a gyógyulás mentális és lelki vonatkozásairól szólt. Mint mondta: nagyon fontos a pozitív életszemlélet és az, hogy legyen a környezetben olyan, akire támaszkodhat a beteg.

Az előadásokat követően a résztvevők elsétáltak az Erzsébet térre, ahol rózsaszínű lufikat eresztettek az égbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában