Egy kultúrmunkás portréja

3 órája

Matúz Gábor eddigi alkotói pályáját összegzi ez a kötet

Múlt szombaton mutatták be Varga Mária irodalomtörténész Matúz című legújabb, a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent könyvét. Alcíme és műfaji meghatározása szerint a kötet: portré-monográfia egy kultúrmunkásról.

MW

A balassagyarmati Madách Moziban megrendezett eseményen részt vett Ács Margit Kossuth-díjas költő, író, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, illetve Mező Gábor kutató-újságíró is. A beszélgetést Házy Attila televíziós-rádiós szerkesztő vezette. Ács Margit Matúz Gábor helyét próbálta meghatározni a média- és kulturális térben, míg Mező Gábor konkrét sajtó- és kultúrtörténeti eseményeket idézett fel a rendszerváltás előtti és utáni időkből, rámutatva a különböző korabeli helyzetek és a matúzi életmű közötti kapcsolódási pontokra.

Matúz Gábor a könyvbemutatón
Forrás: MW

Az este folyamán kiderült, hogy a szerző, Varga Mária, aki jól ismeri Matúz Gábort, már másfél-két évtizede tervezett írni róla. Nemcsak azért, mert különböző területeken értékes alkotásokat létrehozó, érdekes személyiségnek tartotta, hanem olyasvalakinek is, aki kivételes módon és következetesen törekedik a párbeszédre.

Matúz Gábor az elhangzottakra reflektálva elmondta, nem feltétlenül az igazságtevő szerepét akarta magára osztani újságírói munkája során, inkább arra törekedett, hogy minél több szempontból mutasson be egy-egy „problémát”. Szépirodalmi és filmes munkásságáról szólva arról beszélt: számára mindig az éppen aktuális mondanivaló határozza meg, hogy éppen novellát vagy forgatókönyvet ír, esetleg más formában fejezi ki magát. A műsorvezetőnek arra a kérdésére, milyen tervei vannak, Matúz Gábor azt válaszolta:

Remélem, lesz még lehetőségem könyvet megjelentetni, filmet forgatni, de ha netán mégsem, különösebben elégedetlen akkor sem lehetek.

Varga Mária a könyv tematikáját Matúz Gábor különféle műfajokban létrehozott alkotásai alapján határozta meg. Mint elmondta, több ezer oldal elolvasása és sok-sok óra archív felvétel megtekintése után látott neki az írásnak.

A kötet borítója

A hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek hangulata jelenik meg az átfogó, nagyobb terjedelmű életrajzi bevezetőben. A következő fejezetek egy-egy „kultúrmunka” köré szerveződnek. A kötetet elolvasva megismerhetjük Matúz Gábort mint írót, újságírót, televízióst, filmrendezőt, könyvkiadót, múzeumalapítót és kommunikációs szakembert.

Tudományos értékű mű született, egyben kordokumentum, amely ennek ellenére – vagy éppen ezért – az átlagolvasó számára is áttekinthető, viszonylag könnyen befogadható olvasmány lett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!