Programkavalkád

2023.04.29. 17:00

Koncertek, félmaraton és oldtimer kerékpárok - nagykanizsai város napi fesztivál sok programot ad a látogatóknak

Nagykanizsán a város napja fesztivál első, pénteki napján az Erzsébet téren szórakozókat kellemes időjárás mellett változatos programkavalkád várta. A hivatalos megnyitót követően az est sztárfellépője, a Bikini együttes megtöltötte a teret. Szombaton 20 órától a Republic együttes csap a húrok közé, de lesz fényjáték, és várhatóan tűzijáték is.

Benedek Bálint

A kanizsaiakkal együtt népes kerékpáros "sereg" szelte a kilométereket

Fotó: Szakony Attila

A szervező, Kanizsai Kulturális Központ és a Kanizsa Turizmusáért Egyesület rendezvényére kilátogatók a nap mindkét felében találtak a korosztályukhoz megfelelő szórakozási lehetőséget. A teljesség igénye nélkül fellépett: a kiskanizsai Árvácska népdalkör, a Mamik dalkör, színvonalas produkciót adott a zeneiskolás tehetségekből álló Orff Ütőegyüttes, valamint a MoBillBox zenekar koncertje a rock muzsikára hangolta a közönséget. Őket követte a D. Nagy Lajos vezette negyvenéves Bikini együttes. A hangulatra nem lehetett panasz, a közönség gyakran énekelt együtt a Bikinivel. A koncert után még sokan maradtak a téren, akiket a retró zenék lemezlovasa, dj. Harnal mozgatott át. Minden korosztály táncra perdült, míg sokak inkább egy borozónál beszélgettek, mások pedig az éhségüket csillapították valamelyik vendéglátó egységnél.

A szombat is hasonlóan színes programokkal várta a térre és környékére érkezőket. No meg kellemes, napos időjárás is kényeztette a látogatókat. A Fő utcáról rajtolt el a Kanizsa Futóklub szervezésében a XIV. Kanizsa-Karos INTERSPORT félmaraton. Az egyéni versenyzők a belvárosból indulva a Petőfi Sándor utca, a „Régi 7-es út”, Nagyrécse, Csapi, a Galamboki halastó, Galambok érintésével 21,1 kilométer teljesítve érték el a Zalakaros, Dísz teret. Rajtuk kívül lehetőség volt három fős váltóknak is indulniuk, akik egyenként 7, 7,2 és 6,9 kilométer után érkezhettek meg a fürdővárosba.

 

A Kanizsai Kulturális Központ standja mellett szombaton 15-19 óra között a Pannon Egyetem Nagykanizsa- Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ is készül különlegességekkel. Például a Soós-központ érdekes kísérleteket végez óránként. De lesz újrahasznosítással kapcsolatos kézműves játszóház, kvíz és a körforgásos szemlélettel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A város születésnapi rendezvényének évek óta része a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség (KOKSZ) nemzetközi kerékpáros felvonulása. Az idei megmozdulásra a fővárosi Velocipéd Barátok Köre mellett horvát, szlovén és osztrák hagyományőrző kerékpárosok is érkeztek, hogy megmutassák a korhű kerékpárjaikat és körbekerekezzék a várost. Az egyik állomásukon, a legendás kanizsai Függönyös kocsmában találkoztunk a népes csapattal.

- Óriási öröm, hogy végre újra Nagykanizsán üdvözölhetjük a barátainkat – mondta Dene Tibor, a KOKSZ elnöke. – Közel 90 vidám kerékpáros barát érkezett, hogy ezt a napot velünk töltse és a várossal ünnepeljen. Hét velocipéd bicikli mellett az érdekes formájú kerékpárjainkat is megmutatjuk. Az összes többi kerékpár az 1920-50-es évek közötti időszakból származik. A szlovénok például hoztak Opel, Peugeot vagy éppen Puma márkájú kétkerekűeket is, melyeket valóban a nagy autógyártók, illetve a sportszergyártó készített még korábban.

Rajnai Sándor a szövetség alelnöke hozzátette: a társaságuk életében is különleges év az idei, hiszen fennállásuk tíz éves jubileumát ünneplik. A jelenlegi taglétszámuk 35 fő, a bemutatókra, felvonulásokra aktívan húsz kerékpáros jár. Ebben az évben, várhatóan az év második felében szeretnék megnyitni a Sugár utcai kerékpár múzeumot, mely a Dunántúl első ilyen létesítménye lesz.

A város napját kicsit megzavarta a kora délutáni záporeső, de a programok dübörögtek tovább. Például 17 órakor lép a közönség elé a New Level Empire együttes, majd a Nagykanizsai Fúvószenekar után 20 órától a Republic együttes ad kétórás élő koncertet. Közben a környező épületekre fényfestést vetítenek és várhatóan 22.15 órakor tűzijáték is lesz, a fesztivált a Zero zenekar utcabálja zárja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!