Együttműködés a tájért, a környezetért

2024.07.10. 09:30

Közösen dolgoznak a jövőben a balatoni s a bakonyi térség megóvásáért

Együttműködési megállapodást írt alá a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Pannon Egyetem. A két szervezet a jövőben közösen keres válaszokat a természetvédelem kihívásaira, például az éghajlatváltozás következményeire.

Péter B. Árpád

A tihanyi táj – ahogyan csak kevesek ismerik. Az együttműködés résztvevői válaszokat keresnek napjaink kihívásaira.

Fotó: BfNPI

A BfNPI ezzel kapcsolatban úgy tájékoztatott: „a természet, a társadalom és a gazdaság rendszereiben jelenleg is zajló, és a jövőben várhatóan egyre gyorsuló és komplexebbé váló folyamatok s összefüggések megértése nélkül elképzelhetetlen az érdemi alkalmazkodás és cselekvés”. Leszögezték, ezen együttműködés keretében a nemzeti park és az egyetem a jövőben közösen lép fel a kockázatok jelentős csökkentése érdekében.

Célul tűzték ki például a természetvédelemmel és a tájszerkezet alakulásával összefüggő tervezési és monitorozási feladatok összehangolását, s együtt munkálkodnak a Balaton használatában érdekelt szereplők tevékenységéből származó hátrányok és esetleges károk minimalizálása érdekében, közös megoldásokat keresve.

A munka lehetővé teszi oktatási és szemléletformálási programok megvalósítását, és segítheti a tudományos szemlélet egységesítését. „A különböző ágazatokban fellelhető mozaikos tudás ily módon mindenki számára érthetővé és elérhetővé válhat”, tudatta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!