Bocföldén tartják a találkozót

2 órája

Pannónia: magyar motor – örök szerelem

Szombaton (szeptember 28.) legalább 50 darab oldtimer motorkerékpárt lehet megcsodálni Bocföldén, ahol a magyar gyártmányú típus hetvenedik születésnapján Pannónia márkatalálkozót és kiállítást szerveznek.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Gyuk Zoltán

A Pannónia közvetlen elődjének a Csepel 250 típusú motorkerékpár tekinthető, tudtuk meg a szeptember 28-án a bocföldei focipályán zajló találkozó szervezőjétől, Gyuk Zoltántól.  Ezt a fajtát 1950-ben kezdték el gyártani, először ikerdugattyús motorral, majd később megjelent az egydugattyús változat. Ennek motorblokkja külsőleg egyezett az első Pannónia-típus, a TL blokkjával, de belül már eltérések voltak, főképp a láncos primerhajtás és a Pannónia hátrafelé forgó főtengelye miatt. 

A bocföldei Pannónia márkatalálkozó invitáló szórólapja
Fotó: Gyuk Zoltán

Zalában több baráti társaságot is a Pannónia motorkerékpár szeretete köt össze, ők ezen a hét végén Bocföldén adnak egymásnak randevút. A szombati program a 11 órás megnyitó után Nádaskai Tamás grafikus kiállításával kezdődik, az alkotó maga tartja a kerékpártípusról készült grafikák tárlatmegnyitóját. Halek Károly stabilmotort hoz, amellyel házi malmot hajt meg, bemutatva, hajdanán hogyan használták áramfejlesztésre a motorkerékpárt. Délután kettő órától lehet találkozni az élménybeszámolóval készülő Molnár Gergővel, aki négyszeres magyar bajnok és Alpok-Adria Kupa győztes motoros. 

Fotó: Gyuk Zoltán

A találkozóra a tervek szerint több mint 50 Pannónia érkezik lábon a környező településekről. A Pannónia gyártásával 1975-ben felhagytak, de a rajongók féltve őrzik a példányokat, akad olyan zalai Pannónia-fan, akinek 100 darabos kollekciója van, mondta lapuknak Gyuk Zoltán. 

Reméli, sikerül hagyományt  teremteni a Pannónia-találkozóból Bocföldén, ahol szombaton nemcsak a motorosoknak, hanem a családoknak, gyerekeknek is készülnek szórakoztató programokkal.  Az első 20, Pannóniával érkező vendég emlékplakettet kap. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!